Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΛ-ΕΛΕΠΑ: «H αύξηση του κατώτερου μισθού, τι «δεν μας λέει» η κυβέρνηση, και η πρόταση του σωματείου μας»

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27 – Αθήνα, Τ. 210.38.02.923 – 38.35.093 - 2103801227

Site: www.pol.org.gr www.elepa.gr. , Mail: [email protected] [email protected].

 

H αύξηση του κατώτερου μισθού, τι «δεν μας λέει» η κυβέρνηση, και η πρόταση του σωματείου μας

 

Η κυβέρνηση, που αυτές τις μέρες συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος που θα ψήφιζε θα ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα €751. Μετά από 4 χρόνια αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα έρχεται προεκλογικά να κοροϊδέψει τους εργαζομένους ότι επαναφέρει σταδιακά τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής. Παρουσιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα €650, την κατάργηση του υποκατάστατου και τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές σε περίπου 24 επιδόματα ως «αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία», αφού η χώρα πια έχει απεμπλακεί από τα μνημόνια και την εποπτεία όποτε μπορεί να χαράξει την «φιλολαϊκή πολιτική» που είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους.

Αυτά που δεν μας λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι: ότι το 2012 έγινε μέσα σε μια νύχτα οριζόντια μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (και 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών), ότι επί 4 χρόνια διακυβέρνησής της διατήρησε το αίσχος των €586 και €511. Ότι πριν μόλις 1 μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου για αύξηση του κατώτατου στα €751.

Δεν μας λέει ότι αυτή η μείωση έχει συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους μισθούς με αποτέλεσμα ο 1 στους 2 εργαζόμενους να αμείβονται με λιγότερα από €800 μεικτά (όσο δηλαδή ο κατώτερος πριν από 10 χρόνια) και οι 2 στους 3 με λιγότερα από €1.000 μεικτά. Δεν μας λέει ότι πλέον η 1 στις 2 προσλήψεις γίνονται με ελαστικές μορφές εργασίας με αποτέλεσμα ο 1 στους 5 εργαζόμενους της χώρας (ιδιαίτερα οι νέοι) να  εργάζονται με τέτοιες μορφές και να αμείβονται με λιγότερα και από τον κατώτερο μισθό. Δεν μας λέει επίσης ότι για το 2019 θα έχουμε επιπλέον φόρους κατά 1δις, νέες αυξήσεις που σχετίζονται με τον ΕΝΦΙΑ, νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 (5685 ευρώ) κ.α.

Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος, συμπεραίνει ότι αυτή η αύξηση στα €650 δεν είναι ουσιαστική ανάσα για τους εργαζόμενους, αφού δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες τόσων ετών και θα εξαϋλωθεί από τα πιο πάνω φορολογικά μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν μας λέει επίσης ότι ενεργοποιεί για πρώτη φορά το αρ. 103 του μνημονικού νόμου 4172/2013, που νομοθετήθηκε επί ΝΔ με Υπ.Εργασίας τον Βρούτση. Σύμφωνα με το νόμο:

α) ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης

β) το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από την «κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας».

Με λίγα λόγια, πλέον ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, με βάση την πορεία κερδών της εργοδοσίας, απαγορεύοντας τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν, όπως το έκαναν πριν, να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα

Στο αίτημα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα €751 εδώ και τώρα, η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία τέτοιες αυξήσεις. Δεν μας λέει όμως ότι η περικοπή των μισθών μας μέσα σε ένα βράδυ κατά 22% ή και παραπάνω έγινε χωρίς να ρωτήσουν αν οι εργαζόμενοι αντέχουν τέτοια μείωση.

Η κυβέρνηση δεν μας λέει για τα προνόμια που συνεχώς παρέχει στους εργοδότες, όπως η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που τις φορτώνει έμμεσα στους εργαζόμενους να τις πληρώσουμε μέσω της φορολογίας μας.

Η απάντηση μας

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία μας όλα τα χρόνια ζωής τους είχαν και έχουν ξεκάθαρη γραμμή υπέρ των εργαζόμενων του κλάδου μας. Με τους αγώνες των συναδέλφων του κλάδου είχαμε πετύχει υπογραφή ΣΣΕ που ίσχυε μέχρι και το 2012 και προέβλεπε κατώτερο μισθό τα 912€ μεικτά. Πάντα διεκδικούσαν και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας που δεν μένουν μόνο στον μισθό αλλά αφορούν και το ωράριο, τα επιδόματα, την επαγγελματική κατάρτιση, τα ζητήματα των νέων μητέρων κ.α.

Η απάντηση μας λοιπόν προς το ΣΕΒ, την Κυβέρνηση και τα μονοπώλια του κλάδου είναι υπογραφή του σχεδίου κλαδικής ΣΣΕ της Ομοσπονδίας μας που αφορά όλους τους λογιστές και τους εργαζόμενους σε ελεγκτικές/λογιστικές εταιρίες. Το σχέδιο ορίζει επαναφορά του κατώτερου μισθό για τους εργαζόμενους του κλάδου τα €912, αυξήσεις ανά διετία, επιδόματα, 8ωρο (συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος), και πολλά άλλα. Μπορείτε να διαβάσατε την κλαδική ΣΣΕ στα site μας (www.pol.org.gr , www.elepa.gr).

Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης όλων των συναδέλφων για την πρόταση μας, οργάνωσης αγώνων σε χώρους δουλειάς αλλά και συναντήσεων με τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, καθώς και με επιμέρους μεγάλους εργοδότες του κλάδου για υπογραφή της ΣΣΕ μας.

Μόνο με την ενωμένη πάλη μέσω των σωματείων μας, και σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα μπορούμε να έχουμε αυξήσεις και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε λογιστήρια, λογιστικά γραφεία, λογιστικές-ελεγκτικές εταιρίες να γίνουν μέλη των σωματείων.

Παλεύουμε για:

  • Υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο
  • Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από €751

Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΛ

Η Κεντρική Διοίκηση της ΕΛΕΠΑ,

29/1/2019

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης