Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Ν. Ηλιόπουλος: «Κάτω από το 10% η αδήλωτη εργασία»ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 30/01/2019

«Η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, είναι κάτι που σίγουρα αντιστοιχεί στην ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο και αυτό θα φανεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ζούμε σε μία Ευρώπη που η έκρηξη των ανισοτήτων έχει δώσει χώρο για την άνοδο της ακροδεξιάς. Αν θέλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, το ζήτημα της Δημοκρατίας συνδέεται κεντρικά με το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα την περίοδο 2010 – 2014 υλοποιήθηκε μια πολύ σκληρή λιτότητα, με βασικό χαρακτηριστικό την υποτίμηση και την επίθεση στην εργασία», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εργασίας.

«Όταν το 2012, σε μία νύχτα, μειώθηκε ο κατώτατος και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μισθός, την επόμενη χρονιά η ανεργία έφτασε στο 28% και η ανεργία στους νέους προσέγγισε το 60%. Το επιχείρημα πως θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάνω στην μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, έχει αποδειχτεί λάθος από την ίδια τη ζωή. Ήδη με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, έχουν ωφεληθεί σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι σε κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός με εισαγωγικό μισθό τα 780 ευρώ» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μείωση της ανεργίας και η ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης με 380.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν πλέον πως κινούμαστε με κρίσιμα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση η αδήλωτη εργασία προσέγγιζε το 20%. Σήμερα έχει πέσει κάτω από το 10% και αυτό είναι μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους. Μέσα από τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν πληρωθεί περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, χωρίς να δαπανηθούν λεφτά από τους ίδιους μέσω της δικαστικής οδού. Ταυτόχρονα, στο μέτωπο της υποδηλωμένης εργασίας και μέσω των αλλαγών στο σύστημα, ενώ για το 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες 177.000 εργαζόμενοι, το 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σχεδόν 380.000».  

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «αυτοί που έπαιξαν τα λεφτά τους στη μείωση των συντάξεων, τώρα παίζουν τα λεφτά τους στη μείωση του αφορολόγητου. Και τα δύο αυτά μέτρα, ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, όταν το ΔΝΤ κόντρα τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την Ευρώπη, θεωρούσε πως οι στόχοι των πλεονασμάτων δεν θα πιαστούν. Το ότι έπεσε έξω σε αυτή τη πρόβλεψη δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία του Ταμείου, το οποίο διαχρονικά αποτύγχανε στις προβλέψεις του. Όπως δεν εφαρμόστηκε το μέτρο για την απομείωση της προσωπικής διαφοράς, έτσι δεν θα εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολόγητου».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο