Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Σημείωμα ΔΕΝ: «Θέματα σχετικά με τον καθορισμό νέων κατωτάτων ορίων μισθών-ημερομισθίων»Σημείωμα της Επιστημονικής Ομάδος του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας

Ο καθορισμός των νέων κατωτάτων ορίων μισθών-ημερομισθίων (νομοθετικός καθορισμός) στηρίζεται στον Νόμο 4093/2012 (ΔΕΝ 2012 σελ. 1393). Με τον Νόμο αυτόν έχουν αναγορευθή σε γενικά κατώτατα όρια που δεσμεύουν όλους τους εργοδότες και εργαζομένους, τα καθοριζόμενα από τον Νόμο αυτόν, δηλαδή τόσο εκείνα που έχουν καθορισθή «μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής που καθορίζουν τα Μνημόνια» (τα ισχύοντα σήμερα), όσο και εκείνα που θα καθορίζωνται νομοθετικώς, δηλαδή αυτά που θα ισχύσουν, κατά την σχετική εξαγγελία, από 1ης Φεβρουαρίου 2019.

Με σχετική τροποποίηση από τον Ν. 4093/2012, του Νόμου 1876/1990, οι Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις (ΕΓΣΣΕ) δεσμεύουν ως προς τους μισθολογικούς τους όρους, μόνον όσους μισθωτούς απασχολούνται σε εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων στην ΕΓΣΣΕ Εργοδοτικών Οργανώσεων και εφ’ όσον οι καθοριζόμενοι μισθοί-ημερομίσθια δεν είναι μικρότερα από τα νομοθετικώς καθοριζόμενα.

Ως προς τους μη μισθολογικούς τους όρους («θεσμικούς») οι ΕΓΣΣΕ δεσμεύουν όλους τους εργοδότες και μισθωτούς.

Από 1.1.2013 και μέχρι σήμερα οι ΕΓΣΣΕ που έχουν συναφθή δεν περιέχουν μισθολογικούς όρους και συνεπώς μόνα εφαρμοστέα είναι τα νομοθετικώς καθοριζόμενα κατώτατα όρια μισθών-ημερομισθίων.

Δείτε περισσότερα εδώ: «Θέματα σχετικά με τον καθορισμό νέων κατωτάτων ορίων μισθών-ημερομισθίων»


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο