Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Γ. Χριστόπουλος στην ΕΡΤ: 10 σημεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ποιοι εργαζόμενοι θα ωφεληθούνΣε 10 σημεία που ακολουθούν, εστίασε την ανάλυση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και την κατάργηση του υποκατώτατου, χθες (Τρίτη 29/01/2019) ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Taxheaven Γιώργος Χριστόπουλος, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει το πως η αύξηση αυτή πρόκειται να επηρεάσει θετικά πολλά επιδόματα.

Παράλληλα υπογράμμισε τον προβληματισμό μερίδας της επιχειρηματικής κοινότητας για το πως θα καταφέρει να αφομοιώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς αυτή να μετακυληθεί στο κόστος προϊόντων και υπηρεσιών, δεδομένου ότι αυξάνονται αντίστοιχα και οι εργοδοτικές εισφορές.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κυβέρνηση να δημιουργήσει προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης με στόχο τη μείωση της ανεργίας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Προς τούτο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το μη μισθολογικό κόστος (φορολογία εισοδήματος μισθωτού και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών) απορροφούν σήμερα το 45% και το 58% του εργοδοτικού κόστους εργασίας για μικτές αποδοχές 20 χιλ. ευρώ και 50 χιλ. ευρώ αντιστοίχως, όταν στην Ισπανία τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 40% και 41% και στην Γερμανία 48% και 51%… και βέβαια η Ελλάδα δεν διαθέτει την ισχυρή παραγωγική βάση της Ισπανίας και της Γερμανίας».

Σημείο 1

Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου σήμερα μισθού των 586,08 ευρώ, και του υποκατώτατου των 511 ευρώ σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, θα ωφελήσει, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις:
• Περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
• Περίπου 280.000 δικαιούχους επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Σημείο 2

Το ακριβές επίπεδο της αύξησης ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός:
• Το ακριβές επίπεδο της αύξησης ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο, οπότε στη συνέχεια  θα  υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου.
• Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στο ύψος των 650 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό αύξησης ανέρχεται κοντά στο 10,9% (64 ευρώ)
• Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
• Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
• Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).

Σημείο 3

Διπλή αύξηση αμοιβών για τους μισθωτούς με υποκατώτατο μισθό:
Με την κατάργηση του σημερινού υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ τον μήνα (όσοι είναι κάτω των 25 ετών) θα προκύψει διπλή αύξηση αμοιβών που θα είναι 139 ευρώ.
Δηλαδή: 650 μείον 511 = 139 ευρώ

Σημείο 4
..παράπλευρες ωφέλειες
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη:

Αν εξαιρέσουμε δύο «κακές» συνέπειες, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση πάρα πολλών επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, αλλά και άλλων προνοιακών επιδομάτων.

Σημείο 5   
 ..οι αρνητικές συνέπειες:

1. Θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.  Και φυσικά, θα επιβαρυνθούν και όσοι μισθωτοί θα πάρουν αύξηση αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών.
2. Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που έχουν τριετίες και επίδομα γάμου, θα ξεπεράσουν το όριο του αφορολογήτου οπότε θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.  

Σημείο 6
..οι θετικές συνέπειες:

1. Επίδομα γάμου 10% (θα αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού) Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ)

2. Τριετίες: Από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%.
Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. (πιο κάτω ο πίνακας):


3. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση:
Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Σημείο 7

4. Επίδομα ανεργίας:
• Αφορά μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ, των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε, είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη
• Θα επηρεασθεί αφού είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι θα αυξηθεί από 360€ στα 400€.

Σημείο 8

Μερικά βοηθήματα που υπάγονται την τακτική επιδότηση ανεργίας και υπολογίζονται από 15 έως 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:
• Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας,
• Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων,
• Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
• Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
• Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών,
• Ειδικό εποχικό βοήθημα: 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (οικοδόμοι, δασεργάτες - ρητινοσυλλεκτες, καπνεργάτες και μισθωτοί ναυπηγικής ζώνης, οι μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, Ξεναγοί, Φορτοεκφορτωτές, Αποκλειστικοί νοσοκόμοι, κλπ.)

Σημείο 9

5. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς (σήμερα 19,81 ευρώ ημερησίως. Θα αυξηθεί αντίστοιχα καθώς υπολογίζεται με βάση τις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη 495,25 ευρώ)

6. Η επιχορήγηση σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας (αναμένεται να αναπροσαρμοστεί, κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους)

7. Αποζημίωση μαθητών Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ (για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης, το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη και η επιχορήγηση των επιχειρήσεων, είναι το 50% του 80% του κατώτατου μισθού)

Σημείο 10

8. Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως:
• Ειδική παροχή μητρότητας (ισούται με τον κατώτατο μισθό). Επομένως αυξάνεται από 586,08€ στα 650€.
• Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη (καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις)
• Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις (το καταβλητέο ποσό ισούται με το 30πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο).

Δείτε το σχετικό video:


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο