Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Κ. Κόλλιας: «Για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: [email protected]

Αθήνα, 29-01-2019  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών είναι από τα βασικά ζητούμενα για τη χώρα, η οποία βρίσκεται εδώ και εννέα και πλέον χρόνια σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα - στη συγκεκριμένη περίπτωση του κατώτατου μισθού -, τότε είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο των συνθηκών, που επικρατούν στην αγορά.

Δηλαδή, τα συνολικά κόστη, που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία (επί των κερδών, έκτακτη εισφορά, μερίσματα, κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι, για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού, να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, να μην αυξηθεί η αδήλωτη, η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, πρέπει να δούμε και πώς θα είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να τις αυξήσουν, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό.

Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ανάσχεση της μείωσης της ανεργίας, για λόγους, που όλοι καταλαβαίνουμε.

Σε ό,τι αφορά τον υποκατώτατο μισθό, η κατάργησή του είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δεν επέφερε την αύξηση των προσλήψεων, στην οποία στόχευε ο νομοθέτης.

Τέλος, για να μην εξανεμιστεί το όφελος των εργαζομένων από την εν λόγω αύξηση, είναι μείζονος σπουδαιότητας η Κυβέρνηση να επιτύχει και την ματαίωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα.


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141883
2132141870
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο