Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Έτος 2039Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

  

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

Πηγή : https://pixabay.com/el/fractal-3d-καθιστούν-πύργος-block-727318/

 

Συντόνισε το αυτοκίνητο στην «ασύρματη φόρτιση (wireless charging) »,  τοποθέτησε  την «multi card » στην ειδική υποδοχή και αφού όλες οι ενδείξεις ήταν σωστές ( κλίμα, μικρόβια, κλοπές, κ.λπ )   η  πόρτα του γραφείου της, άνοιξε. 

Ήταν από τις τελευταίες λογίστριες, που διατηρούσαν γραφείο με φυσικό χώρο, οι περισσότεροι λογιστές είχαν πια «virtual » γραφεία. Το κρατούσε κυρίως για να θυμάται τις αναμνήσεις που είχε μικρό παιδί, από τον Λογιστή Παππού της.

Βέβαια άνηκε, όπως όλοι  σε μία από τις 4 μεγάλες « Εταιρείες »  (3 παγκόσμιες και 1 « Ελληνική » ) ,  που δραστηριοποιούνταν στο «Ολικό σέρβις Επιχειρήσεων ( Total Business Service ) ».

Αφού του έκανε «update », στην βάση «ηλεκτρονικών δεδομένων»,  έβαλε το «Ψηφιακό λογιστή», να ενημερώσει τα ψηφιακά  συστήματα που ήταν συνδεδεμένα ( «global tax», «Health», «pension»,  «security», «energy», «Communication», κ.λπ )

Υπήρχε την τελευταία περίοδο ένα έντονο πρόβλημα, με την μεγάλη διακύμανση του « Bitcoin », που άλλαζε τα δεδομένα του υπολογισμού του «global tax» και πολλές φορές το μηνιαίο αποτέλεσμα άλλαζε πρόσημο από μήνα σε μήνα ( από κέρδος σε ζημιές ). Η « οικονομική ηλεκτρονική διακυβέρνηση ( economic eGovernment ) », σκέφτονταν να επιβάλει ένα πρωτόγονο σύστημα υπολογισμού, που χρησιμοποιούσαν αρκετά παλιά και το ονόμαζαν «τεκμαρτό υπολογισμό » . Επίσης στο σύστημα «energy», είχε μεγάλες διαρροές από χάκερς, που έκλεβαν και χρέωναν άλλους λογαριασμούς.

Θα περίμεναν για μισή ώρα περίπου ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες της και να επικυρώσουν την ενημέρωση ( τελευταία άλλαξαν το χρόνο που το σύστημα δεχόταν «ενστάσεις», απ΄μισή ώρα σε ένα τέταρτο ) , στον «personal number» ( παλιά τα λέγαν «κινητά» και ήταν πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων ) για τα αποτελέσματα.

 

Η μικρή της κόρη ( 10 ετών περίπου, ήταν στο c’  education level ), με έκδηλη απορία έτρεξε  κρατώντας ένα σκονισμένο «κλασέρ», που είχε βρει στην παλιά μικρή αποθήκη, που υπήρχε στο πίσω μέρος του γραφείου.

-          Μαμά, μαμά τι είναι αυτό ;

Το άνοιξαν και άρχισαν να το ξεφυλλίζουνε :

« Το Σχόλιο της Δευτέρας »  28-1-2019, κάποιου Νικηφορόπουλου , όχι Νιφορόπουλου , διόρθωσε, τι παράξενο όνομα είπε .

Διάβασαν ορισμένα από τα πολλά, που έγραφε………

 

 

⥢⥤

 

 

Πηγή : https://pixabay.com/el/fractal-3d-καθιστούν-μοτίβο-731668/

 

 

⥢⥤

 

1) «Φορολογικές Δηλώσεις - Θα ξεκινήσουμε 2 μήνες ενωρίτερα ; »

 

Διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής αρχείων βεβαίωσης αποδοχών

Η ΑΑΔΕ πιστεύει/νομίζει,/ελπίζει, ότι  θα ανοίξει η πλατοφόρμα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή περίπου δύο μήνες νωρίτερα από ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα τα σχετικά θα τα δείτε στο Βοήθημα :  Βεβαιώσεις αποδοχών φορολογικού έτους 2018

 

⥢⥤

 

2) « «Φοροχήρες» και «Φοροχήροι» – Συμφέρει ; »

 

Αν σκοπεύετε να χωρίσετε φορολογικά, τότε πρέπει να :

Γνωστοποίησετε την επιλογή για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 έγγαμων φορολογούμενων ( Α.1017/2019)

 Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί την επιλογή του αυτή, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, (επιλέγοντας Πολίτες // Εισόδημα // Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης), μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή φοροτεχνικού με ειδική εξουσιοδότηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για την γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet.

 

Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης - Τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι - Προβληματισμοί
 

Η επιλογή της υποβολής χωριστών δηλώσεων γεννά μια σειρά προβληματισμών και αποριών αναφορικά με το χειρισμό ορισμένων θεμάτων όπως ενδεικτικά τα κάτωθι:

α) Τι γίνει με τις αιτήσεις μιας σειράς επιδομάτων (σ.σ. επίδομα  τέκνων Α21, κοινωνικό μέρισμα, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, Κ.Ε.Α., επίδομα ενοικίου, κ.λπ.);

β) Ο υπολογισμός της ανάλωσης κεφαλαίου θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους επιλέξουν την υποβολή ξεχωριστής δήλωσης, οπότε αποτελεί τροχοπέδη για τους περισσότερους που επιθυμούν να «χωρίσουν» φορολογικά.

γ) Η δήλωση των εξαρτώμενων τέκνων.

Σημείωση: Η επιλογή της υποβολής ξεχωριστής δήλωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αβασάνιστα από τους φορολογούμενους, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί συζήτηση με τους φοροτεχνικούς τους και να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούν χωριστή δήλωση. Εικάζουμε ότι τελικά λίγοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν το φορολογικό «διαζύγιο».Και κάτι τελευταίο, για την αμοιβή των Λογιστών : Η «κοινή δήλωση » Χ ευρώ, οι δύο «ξεχωριστές » πόσο ;

 

⥢⥤

 

3) Διαρκής ανασκόπηση των σημαντικών θεμάτων του 2019 που πρέπει να γνωρίζετε

 

Επισημαίνουμε τα σημαντικότερα σημεία. … [ Η  μικρή  γύρισε στην επόμενη σελίδα ….. ]

 

 

⥢⥤

 

 

4) « Μεταφορικό Ισοδύναμο » .

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Η νέα απόφαση για την πλήρη εφαρμογή του

Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μετακίνησης, που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς, με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.
Ο δικαιούχος λαμβάνει το Αντιστάθμισμα του Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.), το οποίο είναι το ποσό που προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αντίστοιχες αποστάσεις.
Δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι νοικοκυριά, ……
Δείτε ολόκληρη την κ.υ.α. 4796/2018 από το αρχείο του κόμβου

Επίσης δείτε :

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επιστολή ΠΟΦΕΕ για το μέτρο και την φορολογική αντιμετώπιση του ποσού «Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους» (Α.Νη.Κο)

 

 

⥢⥤

 

  

5) Φορολογικά Θέματα και Αποφάσεις.

 

  ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς αγαθών - Εγχειρίδιο ενημέρωσης ΑΑΔΕ

 [ Πολύ χρήσιμο και με αρκετά παραδείγματα ]

 


Το ΣτΕ ερμηνεύει τη διάταξη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά τα πρώτα 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

Το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος δεν αρκεί μόνη η πάροδος πενταετίας από την έναρξη εργασιών σε οποιοδήποτε επάγγελμα, όπως εσφαλμένα υποστηρίζει η διοίκηση, αλλά θα πρέπει η άσκηση αυτή να είναι  κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση τούτο θα είχε ως αποτέλεσμα να τίθενται σε αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση, εν συγκρίσει με τους λοιπούς νέους επιτηδευματίες προς τους οποίους τελούν υπό τις αυτές οικονομικές συνθήκες ασκήσεως του επαγγέλματός τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, όπως ο προσφεύγων δικηγόρος, έχουν μεν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος πέντε έτη προ της επιβολής του ένδικου φορολογικού βάρους, πλην, όμως, προέβησαν, εν συνεχεία, σε διακοπή εργασιών.

Το ΣτΕ στη συγκεκριμένη πιλοτική δίκη, δικαίωσε δικηγόρο ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία - παροχή νομικών συμβουλών ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διαφορετικό αντικείμενο όμως (την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) για έξι περίπου μήνες.

 

Αποφάσεις ΔΕΔ


ΔΕΔ 4988/2018 (Ορθή επανάληψη). Πρόστιμο του άρθρου 58 του ν. 4174/2013 λόγω ανακρίβειας δήλωσης από λάθος παρακρατηθέντες φόρους - Μη αναγνώριση δαπανών λόγω εξόφλησης χωρίς χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμήςΚάπου, κάπως, κάτι δεν πάει καλά με αυτή την απόφαση.....


 

ΔΕΔ 5049/2018. Μη έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών από μερίσματα/συμμετοχές

 

Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση ο προσφεύγων τυγχάνει μέλος και διαχειριστής στην εταιρεία «........» με Α.Φ.Μ , ενώ δεν δηλώνει αμοιβές από την εν λόγω εταιρεία σαν μέλος ή διαχειριστής, για να θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συνεπώς δεν δύναται να εκπέσει το ποσό που κατέβαλλε στον Ε.Φ.Κ.Α. (Δ/ΝΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ) από τις αποδοχές που έλαβε για μισθωτές υπηρεσίες που παρείχε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εν προκειμένω ο προσφεύγων, στον κωδ. 291 του εντύπου Ε1, δηλώνει έσοδα από μερίσματα (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης (Ν.Π. και Νομ. Οντότητες με διπλογραφικά βιβλία), που έλαβε από την συμμετοχή του στην εταιρεία «......».

 


ΔΕΔ 10/2018. Η μη έκδοση στοιχείου διακίνησης δεν καθιστά μη αξιόπιστο το λογιστικό σύστημαΠΟΦΕΕ: Επιστολή σχετικά με τις κυρώσεις και τα πρόστιμα για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜ βάσει της ΠΟΛ. 1196/2017

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ζητά να δοθεί εκ νέου παράταση για τις υποβολές δηλώσεων παύσης των ΦΗΜ προς απόσυρση μέχρι και τις 31/5/2019 καθώς και την μη επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για το διάστημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαραίτητη την αποστολή με email σχετικής ειδοποίησης στους κατόχους των προς απόσυρση μοντέλων των ΦΗΜ από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών …


 

Ε.2013/2019 Παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών σε είδη που παραλαμβάνουν πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα

Με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 3 και 4 της αριθμ. Δ.245/11/1.3.1988 νομοθετικά κυρωθείσας ΑΥΟ (εφεξής «η Απόφαση») απαλλάσσονται από δασμούς και λοιπούς φόρους τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς, τα οποία εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν πραγματικά τη συνήθη κατοικία τους από άλλη χώρα στην Ελλάδα. Τα φυσικά αυτά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο (2) δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όσον αφορά ειδικότερα τη χορήγηση απαλλαγής στα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1α) της Απόφασης το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου στις περιπτώσεις όπου τα μέλη μιας οικογένειας μεταφέρουν μαζί τη συνήθη κατοικία τους, η προϋπόθεση της εξάμηνης κυριότητας και χρήσης του αυτοκινήτου στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας, μπορεί να συντρέχει είτε στο σύνολό της, είτε αθροιστικά, σε οποιοδήποτε από τα μέλη της οικογένειας που μετοικούν μαζί.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο/η ενδιαφερόμενος/-η ήταν συγκύριος/-α του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου κατά την χρονική διάρκεια του υπό κρίση εξαμήνου, με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν μετοικεί μαζί του/της στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί στις απαλλακτικές διατάξεις της Απόφασης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την χρονική στιγμή της αίτησης μεταφοράς συνήθους κατοικίας, το αυτοκίνητο θα έχει περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητά του/της (ποσοστό 100%).
 


Α.1023/2019  Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στις 23.07.2018 στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής


 

⥢⥤

 

 

 

Πηγή : https://pixabay.com/el/art-μοντέρνα-ζωγραφική-ακρυλικό-1878182/

 

 

 

6) Εργατικά - Ασφαλιστικά.

 


Για την παράταση στο Ε11 δείτε παρακάτω την ενότητα με τις προθεσμίες

Οι αλλαγές που έρχονται στην ΗΔΙΚΑ: Κατάργηση βιβλιαρίων ασθενείας - Ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές


• Η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους. 


• Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017.


Σε εφαρμογή από τον Μάρτιο η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Εργασίας, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Δείτε επίσης το φρέσκο : Από 1η Φεβρουαρίου ο νέος Κατώτατος μισθός - Λεπτομέρειες για την νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσειςΜε risk analysis το σχέδιο δράσης του ΣΕΠΕ για την αδήλωτη εργασία

Στο λεξικό της θείας μου, της Κονδύλως, ο όρος «risk analysis» σημαίνει : « Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει ».


⥢⥤

  

7) Σ.ΛΟ.Τ – Ε.Λ.Τ.Ε  


Προσοχή [ Δείτε τον διαχωρισμό ]  :

Πηγή :  http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=227&Itemid=197&lang=el

 

ΣΛΟΤ 2971/2019. Υπολογισμός ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ)

[ Με αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού. Υπενθυμίζω οι κρίσιμοι αριθμοί ( όρια ) εργαζομένων είναι : 10, 50 και 250 ]

ΣΛΟΤ 3118/2019 Αρχή δεδουλευμένου σε συνεχιζόμενη παροχή (απλογραφικά βιβλία)

[Χρονική τακτοποίηση του εσόδου, στα απλογραφικά βιβλία ]

ΣΛΟΤ 3441/2019. Αποτίμηση τίτλων πάγιας επένδυσης και χρεογράφων

[ Αποτίμηση με βάση την  παράγραφο 2.2.112 του Π.Δ. 205/1998 «Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» ]

 

⥢⥤

 

 

8) Αρθρογραφία  


  Επιστημονική ομάδα Επίλυσις  του taxheaven

 


Η χρήση της παραδοχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας από τη διοίκηση σε περιπτώσεις ορισμένων μη κερδοσκοπικών οντοτήτων του δημοσίου τομέα δεν αξιολογείται με βάση δυσμενείς οικονομικούς δείκτες - ΣΟΛ ΑΕ

 

 

« … θεωρού­με ότι στην έκθεση ελέγχου μίας ΔΕΥΑ δεν θα πρέ­πει να συμπεριλαμβάνεται η ειδική παράγραφος για την συνέχιση της δραστηριότητάς της».

 

 


Φορολογικός έλεγχος μέσω νέων τεχνικών (Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα )

 

Σύμφωνα με το νόμο (ΠΟΛ.1050/17.2.2014), στον έλεγχο υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων, για τις οποίες (υποθέσεις) ισχύει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω περιπτώσεις όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της εγκυκλίου αυτής:
1. προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις)
2. παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά) ή/και της επιχείρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει,
3. τα φυσικά πρόσωπα είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.
4. δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/ΚΦΑΣ,
5. υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

 

Δηλαδή : « Κοντός ψαλμός αλληλούια …»

 

 

 

Πηγή : https://pixabay.com/el/έξυπνη-ρολόι-μήλο-τεχνολογία-στυλ-821559/


 

⥢⥤

 

 

9) Οι προθεσμίες στη ζωή μας... [ Τις «μετατάξεις» μην ξεχάσετε …. ]

 

Καταρχήν δείτε :  (Upd) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιανουαρίου 2019

Επισημαίνουμε ορισμένες :

[ Μετατάξεις ]

 •  έως τις 30.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής αγροτών, για την υποχρεωτική μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ή την προαιρετική μετάταξή τους στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.,


Δείτε σχετικά :

α)  Αγρότες ειδικού καθεστώτος: Διευκρινίσεις - επισημάνσεις - μετατάξεις ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου),

β) ΑΑΔΕ: Εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. Δεκεμβρίου 2018  και

γ) Νεοεισερχόμενοι αγρότες: Πότε υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου).

 • έως τις 30.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής μικρών επιχειρήσεων για τη μετάταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθ. 39 του Κ.Φ.Π.Α.,


Δείτε σχετικά :

Εφαρμογή του νέου καθεστώτος από 1.1.2019 απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων - Λογιστική και φορολογική αντιμετώπισή τους (σχετ. η Ε.2012/2019 ΑΑΔΕ) ( Φώτης Τσιατούρας)

 

[ Φόροι πλοίων ]

 • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή της ετήσιας συγκεντρωτικής δήλωσης για τον υπολογισμό του φόρου πλοίων από τις ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες που διαχειρίζονται πλοία με ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα βάσει άρθ. 25 του ν. 27/1975,

 

Δείτε σχετικά :  Διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας για το έτος 2019

 

[ Φ.Π.Α και Αλιείς ]

 • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή της έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και η καταβολή του φόρου, για τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι δώδεκα (12) μέτρων μεταξύ καθέτων, τους σπογγαλιείς, τους εκμεταλλευτές σκαφών στη λίμνη των Ιωαννίνων και τους εκμεταλλευτές ιππήλατων οχημάτων,

 

[ Πλαστικές σακούλες ]

 • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος (σ.σ. από 1.1.2019 το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς αναπροσαρμόζεται στα 9 λεπτά του ευρώ).

 

Επίσης μην ξεχάσετε :

α) Μέχρι 28/02 η υποβολή του εντύπου Ε11 - Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Και Άρθρο του Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη  Ε11 - Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας

β)  Η απόφαση για την παράταση των τελών κυκλοφορίας έως 31-1-2019

και

Τέλη κυκλοφορίας: Εγχειρίδιο ενημέρωσης από την ΑΑΔΕ

γ) Ειδική εισφορά διαδικτύου: Παράταση υποβολής της Αναλυτικής Κατάστασης και μεταβολή-τροποποίηση δηλώσεων

Σε συνέχεια της εγκυκλίου 11/2018 του ΕΔΟΕΑΠ, σας γνωρίζουμε ότι παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής της ΑΚΕΕΔ (Αναλυτική Κατάσταση Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου), περιόδου 11/2017-12/2018 (ανά μήνα) μέχρι τις 15/02/2019, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ.

δ) Νέες κατηγορίες υπόχρεων στο «πόθεν έσχες»  – Προθεσμίες.

Οι υπάλληλοι, για τους οποίους επιβάλλεται για πρώτη φορά η υποχρέωση υποβολής δήλωσης με το παρόν άρθρο, υποβάλλουν τη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος.
Εντάσσονται στα υπόχρεα πρόσωπα:

 1. Οι διοικητικοί, αναπληρωτές διοικητικοί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς,

 2. Οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο,

 3. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διατίθενται σε βουλευτές και κόμματα της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


   

⥢⥤

 

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής  ( « Η μόνη περιουσία είναι η μνήμη μας » )


Η μικρή είπε με απορία, μαμά γιατί έγραφαν όλα αυτά τότε και  πως τα θυμόνταν ; 

Η μάνα, γέλασε με νοσταλγία, γιατί της ήρθε έντονα η μορφή του παππού της, που έλεγε στους πελάτες, « Είναι ακόμα μπερδεμένα. Περιμένουμε να βγει η ΠΟΛ … » .

Εκείνη την στιγμή ένα χαρτί, έπεσε από το κλασέρ,

 

Πηγή : https://thepoetsiloved.wordpress.com/2018/09/03/katerina-gwgou-sapia-κατερίνα-γώγου-σάπια/

 

Έφυγαν βιαστικά, για να προλάβουν να συνδεθούν με την πλατφόρμα « maintaining the Greek language ( Διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας)», προκειμένου να διαδηλώσουν ηλεκτρονικά, υπέρ της διατήρησης της Ελληνικής Γλώσσας…….

[ Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στο βιβλίο του, «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ. Αλφάβητο - γραφή - ορθογραφία» ,εξηγεί τι προσέφερε η δημιουργία τού ελληνικού αλφαβήτου στην αποτύπωση, τη διάδοση και τη διατήρηση τού ελληνικού πολιτισμού μέσω τού γραπτού λόγου, μέσω των κειμένων ] https://www.protagon.gr/epikairotita/politismos/to-elliniko-alfavito-kathe-gramma-kai-mia-istoria-44341762082

 

Πάνω στην βιασύνη τους ξέχασαν να πάρουν και ένα παλιό πίνακα, που κάποτε κοσμούσε το γραφείο.

 


Μαρία Πωπ (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009) - Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ Πηγή:  https://www.lifo.gr/team/pinakothiki/42607

 

Καλή Δύναμη και Καλή συνέχεια.

 

 

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο