Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

75 χώρες ξεκινούν συνομιλίες στο πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 75 χώρες —η Ευρωπαϊκή Ένωση και 47 άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)— αποφάσισαν σήμερα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εταίροι συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική εμπορική πρωτοβουλία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και, ως εκ τούτου, το οφείλουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας να παράσχουμε ένα προβλέψιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για το εμπόριο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΠΟΕ, με ευέλικτο και ρεαλιστικό τρόπο, για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και φιλόδοξη δέσμη κανόνων».

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε η εκθετική αύξηση του εγχώριου και του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά την ταχεία αυτή αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν υπάρχουν ειδικοί πολυμερείς κανόνες στον ΠΟΕ που να ρυθμίζουν αυτού του είδους τις συναλλαγές. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να βασίζονται σε ένα συνονθύλευμα κανόνων που έχουν συμφωνηθεί από ορισμένες χώρες στις διμερείς ή περιφερειακές εμπορικές τους συμφωνίες.

Οι κανόνες του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα στοχεύσουν στην ενίσχυση των ευκαιριών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να μπορούν να πραγματοποιούν ευκολότερες και ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές, πωλήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν, για παράδειγμα:

  • να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και να καταπολεμήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα
  • να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς που θέτουν εμπόδια στις διασυνοριακές πωλήσεις
  • να εγγυηθούν την ισχύ των ηλεκτρονικών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπογραφών
  • να καταργήσουν μόνιμα τους τελωνειακούς δασμούς στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις
  • να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις υποχρεωτικής τοπικοποίησης των δεδομένων και της υποχρεωτικής γνωστοποίησης του πηγαίου κώδικα

Η έναρξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων δείχνει ότι ο ΠΟΕ παραμένει στο επίκεντρο της χάραξης διεθνών κανόνων και εξακολουθεί να αποτελεί πλατφόρμα στην οποία ομάδες ενδιαφερομένων χωρών συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων κανόνων με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου 2019 είναι ανοικτή και σε άλλα μέλη του ΠΟΕ που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο