Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μετά από τη διαμεσολάβηση του ΣυνηγόρουΣχέσεις κράτους - πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μετά από τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου

Ιανουάριος 2019

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σταθεί αρωγός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αφενός, αλλά και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο αφετέρου, διαμεσολάβησε με επιτυχία στις δύο ακόλουθες περιπτώσεις:

Στην πρώτη περίπτωση κατασχέθηκαν λογαριασμοί που είχαν ανοιχτεί από ενήλικα για λογαριασμό ανηλίκων, για οφειλές προς τον οικείο Δήμο του ενήλικα, ο οποίος παρέμεινε ως συνδικαιούχος στο λογαριασμό. Οι τότε ανήλικες δικαιούχοι, ενήλικες πλέον, διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσχεση του / των καταθέσεων, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν καταθέσει στους λογαριασμούς αυτούς οι ίδιες.

Ο Συνήγορος διαμεσολάβησε προς τον Δήμο Βόλου, ο οποίος ανταποκρίθηκε με ευαισθησία και εξέδωσε απόφαση επιστροφής των κατασχεθέντων ποσών.

Στην δεύτερη περίπτωση, κατασχέθηκε τραπεζικός λογαριασμός πολίτη, όπου κατατίθετο το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο ορίζεται ρητά ως ακατάσχετο εκ του νόμου. Ο Συνήγορος προώθησε αίτημα για άρση της κατάσχεσης, με την χρήση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1146/2017 περί περιορισμού των κατασχέσεων προνοιακών επιδομάτων. Η Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε και έστειλε προς το πιστωτικό ίδρυμα εντολή άρσης της κατάσχεσης και αποδέσμευσης του ποσού του ΚΕΑ.

Ο Συνήγορος δράττεται της ευκαιρίας για να υπενθυμίσει προς την Πολιτεία τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του ως προς τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες περιέχονται στην πρόσφατη ειδική έκθεσή του με τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο1»

Πληροφορίες: 213 1306 600, [email protected]
__________________________________________


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο