Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ιταλία στο Δικαστήριο της ΕΕ για την προτιμησιακή μεταχείριση στην επιβολή δημοτικού φόρου επί ακινήτων


Φορολογία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ιταλία στο Δικαστήριο της ΕΕ για την προτιμησιακή μεταχείριση στην επιβολή δημοτικού φόρου επί ακινήτων
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ιταλία στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν τροποποίησε τη νομοθεσία της που προβλέπει μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τους Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό και που αγοράζουν την πρώτη κατοικία τους στο ιταλικό έδαφος.
 
 Οι Ιταλοί μετανάστες δικαιούνται προνομιακό συντελεστή φόρου χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρούν τα κρητήρια διαμονής στην χώρα. Οι υπήκοοι άλλων κρατών μελών δεν δικαιούνται τέτοιας προτιμησιακής μεταχείρισης εάν δεν διαμένουν δεκαοκτώ μήνες στο δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο. Μια τέτοια διακριτική μεταχείριση, η οποία βασίζεται άμεσα στη βάση της εθνικότητας, δεν επιτρέπεται βάσει της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).
 
Με τη απόφαση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τον ρόλο της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, εφαρμόζοντας τους κανόνες της ΕΕ. Η απόφαση παραπομπής στο Δικαστήριο ακολουθεί την παράλειψη της Ιταλίας να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το δίκαιο της ΕΕ μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής που διαβιβάστηκε στις ιταλικές αρχές τον Ιανουάριο του 2018.
 
Ιστορικό

Υπό ορισμένους όρους οι ιταλοί συνταξιούχοι που διαμένουν στο εξωτερικό απαλλάσσονται από δημοτικό φόρο ακίνητης περιουσίας που ονομάζεται "IMU" ή μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις για τοπικούς φόρους υπηρεσιών επί των ακινήτων τους στην Ιταλία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ιταλία για τη διατήρηση ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για ορισμένους δημοτικούς φόρους στην πρώτη κατοικία στην Ιταλία, Ιταλών συνταξιούχων που ζουν στην ΕΕ ή σε χώρες του ΕΟΧ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο