Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο για τη μη τήρηση των κανόνων του ΦΠΑ για ορισμένες αγορές βασικών προϊόντων

Φορολογία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο για τη μη τήρηση των κανόνων του ΦΠΑ για ορισμένες αγορές βασικών προϊόντων

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο της ΕΕ για την επέκταση εφαρμογής ενός μέτρου του ΦΠΑ που επιτρέπει παρεκκλίσεις για ορισμένες αγορές βασικών προϊόντων.


Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ορισμένες αγορές βασικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η παρέκκλιση αυτή κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή το 1977, το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του μέτρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιορίζεται πλέον στο εμπόριο των βασικών εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη (οδηγία ΦΠΑ, οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου), αυτός ο τύπος παρέκκλισης "standstill" δεν μπορεί να επεκταθεί. Παράγει επίσης σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εις βάρος άλλων χρηματοπιστωτικών αγορών εντός της ΕΕ.

Η παραπομπή ακολουθεί την παράλειψη του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία του με τον κοινοτικό νόμο για τον ΦΠΑ μετά από την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2018.

Ιστορικό

Το άρθρο 394 της οδηγίας ΦΠΑ είναι μια διάταξη standstill που προβλέπει τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος παρέκκλισης από το σύνηθες σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ της ΕΕ. Η διάταξη αυτή επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν, την 1η Ιανουαρίου 1977, ειδικά μέτρα για την απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ ή για την αποτροπή ορισμένων μορφών φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μια προϋπόθεση ήταν ότι τα μέτρα αυτά έπρεπε να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 1978.

Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των μέτρων που κοινοποιούνται βάσει του άρθρου 394. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβεί σε τουλάχιστον οκτώ τροποποιήσεις της παρέκκλισης χωρίς να κοινοποιήσει τις τροποποιήσεις στην Επιτροπή.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο