Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η πραγματική φορολογία των πολυεθνικών εταιριών στην ΕΕ


Μια νέα έρευνα που ανατέθηκε από την Ομάδα Verts / ALE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες δεν πληρώνουν μεγάλο φόρο σε πολλές χώρες της ΕΕ - σε απόλυτες τιμές ή σε σχέση με τους πραγματικούς συντελεστές που ισχύουν σε ορισμένες άλλες χώρες.

Οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές (ETR) που υπολογίζονται από τα στοιχεία του ισολογισμού των εταιρειών είναι χρήσιμοι δείκτες για το φορολογικό σύστημα. Για την εκτίμηση των ETR των πολυεθνικών επιχειρήσεων (MNE), η έρευνα χρησιμοποίησε μη ενοποιημένα στοιχεία για τα MNE από την Orbis, τα ατελή (έτσι τα ETRs δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία για τις αποφάσεις), αλλά τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας για την ΕΕ.

Η έρευνα δείχνει ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ χαμηλότεροι από τους ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές.

Σε επίπεδο χωρών, ο συσχετισμός μεταξύ των πραγματικών συντελεστών (ETR) και των ονομαστικών συντελεστών για τις 63 χώρες είναι 0,63, ενώ είναι σχεδόν το ήμισυ, 0,33 για τις χώρες της ΕΕ.
Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες φαίνεται να φορολογούν τις πολυεθνικές προνομιακά. Όσο μεγαλύτερη είναι μια πολυεθνική εταιρία, τόσο χαμηλότερος είναι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πολυεθνικές εταιρίες μπορούν πληρώνουν μεταξύ 6% και 30% (και μόλις 2% ή έως και 49% στις πιο ακραίες περιπτώσεις) των κερδών τους σε φόρους.

Το Λουξεμβούργο έχει το χαμηλότερο ETR (2,2%) και η Νορβηγία το υψηλότερο ETR (48,7%) μεταξύ των 63 χωρών στο τελικό δείγμα.
Στην ΕΕ, εκτός από το Λουξεμβούργο, οι χαμηλότερες τιμές ETR βρίσκονται στην Ουγγαρία (7,5%), τη Βουλγαρία (9,5%), την Κύπρο (9,6%), τις Κάτω Χώρες (10,4%) και τη Λετονία (10,6%).
Στην ΕΕ, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το υψηλότερο ETR (30,4% και 28,4% αντίστοιχα), με την τρίτη και τέταρτη υψηλότερη Ισπανία και Σλοβακία (21,8% και 20,2% αντίστοιχα).
Οι υπόλοιπες 18 χώρες της ΕΕ (από τα 28 σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ) έχουν ETRs μεταξύ 12% και 20%.
Μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ βρίσκονται σε αυτό το εύρος, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο (14,9%), η Γαλλία (16,7%) και η Γερμανία (19,6%).
Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος των ETR των χωρών της ΕΕ των 15% (σε αντίθεση με το νόμιμο μέσο συντελεστή είναι 23%) είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο ETR των άλλων χωρών κατά 22% στο δείγμα 63 χωρών (σε αντίθεση με το νόμιμο μέσο συντελεστή είναι 24 %).
Οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα ETR (καθώς και ορισμένοι από τους υψηλότερους νόμιμους φορολογικούς συντελεστές) είναι όλα τα κράτη μέλη που δεν είναι μέλη της ΕΕ: ​​Περού, Κολομβία, Πακιστάν, Αργεντινή και Νορβηγία.

Ενόψει των εξαιρετικά χαμηλών συντελεστών φορολογίας εταιρειών σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για την εισαγωγή ελάχιστων συντελεστών φορολογίας εταιρειών στην ΕΕ ώστε να σταματήσει ο άνισος ανταγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ:
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο