Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Τέλη κυκλοφορίας, «πόθεν έσχες», ρύθμιση οφειλών
Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο για το 2019 και θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα, ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία, χαρά και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας.  

Θα ξεκινήσω με μια καλή είδηση την οποία μάθαμε φυσικά στο και 5:  Νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος του μήνα.

Θα συνεχίσω με μια ακόμη καλή είδηση την οποία περιμένει πολύς κόσμος. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του “ALPHA” ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : "Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. "Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας." [Δείτε εδώ περισσότερα : Ε. Αχτσιόγλου: «Μέση μείωση οφειλών 70% με τη νέα ρύθμιση - Κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις»]

Προσοχή επίσης, γιατί πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των καταστάσεων πόθεν έσχες (στις καταστάσεις υπόχρεων αναφέρομαι όχι στις δηλώσεις).  Δείτε περισσότερα εδώ : Πόθεν έσχες - Ενημερωτικό για καταχώριση καταστάσεων υπόχρεων έτους 2018

Τώρα σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες θα δούμε κατά πόσον θα ισχύσουν οι νέες ημερομηνίες, καθώς με τις πολιτικές εξελίξεις που είχαμε εχθές οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να πέσουν πάνω στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Φυσικά μέχρι τότε θα έχουμε μάθει ποιος θα είναι επιτέλους ο νέος κατώτατος μισθός : Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Θα ήθελα να πιστέψω ότι η αύξηση αυτή θα βοηθήσει στην υπογεννητικότητα, αλλά δεν το νομίζω... Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού και οι διαρκώς μειωμένες γεννήσεις, κυρίως στα χρόνια των μνημονίων (από το 2010 έως σήμερα), έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Στη Βουλή τέθηκε ερώτημα για το δημογραφικό στη χώρα μας, καθώς, μειωμένος πληθυσμός μεταφράζεται σε λιγότερους νέους ανθρώπους, που σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότερα εργατικά χέρια, άρα περιορισμένη παραγωγή με μείωση του ΑΕΠ και της παραγωγικής ικανότητας.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως όσο μειώνεται ο συνολικός αριθμός των πολιτών μιας χώρας, τόσο περιορίζεται η ικανότητα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της καταβάλλοντας λιγότερες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η υπογεννητικότητα όπως και η μετανάστευση των νέων σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό αλλά κυρίως Ελληνικό καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση (παγκοσμίως) στη γήρανση πληθυσμού. Δυστυχώς τις προσεχείς δεκαετίες αυτή η γήρανση θα προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως Ιατρικά, Κοινωνικά, Οικογενειακά, Οικονομικά και Ασφαλιστικά.


Εντός του 2019 θα ξεκινήσουν να ξετυλίγονται  (σε πιλοτική βάση) νέες εφαρμογές όπως  η ηλεκτρονική τιμολόγηση ή τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου το τελικό στάδιο της δημιουργίας και εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Όπως αναφέρθηκε από τον έγκριτο συνάδελφο κ. Γιώργο Χριστόπουλο στην ΕΡΤ1  θα είναι πλήρως λειτουργική η εφαρμογή τέλος του 2020 λαμβάνοντας αυτόματα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του κτηματολογίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων δημόσιων φορέων που θα μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην ηλεκτρονική καρτέλα του κάθε φορολογούμενου και επιχείρησης με σκοπό να αξιολογεί πιθανή απόκρυψη εισοδήματος.

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές σε συνεργασία με την πλήρη διασύνδεση όλων των ταμιακών με το taxis και την μείωση του πλαφόν χρήσης για πλαστικό χρήμα θα επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μπορούν να διενεργούν ηλεκτρονικά και στοχευμένα αποτελεσματικούς ελέγχους.

●●●

Επισημάνσεις

Αναλυτικός και πάντα με παραδείγματα ο κ. Ορέστης Σειμένης και η Κ. Αλεξάνδρα Γεράγγελου εξηγούν τον τρόπο διαχωρισμού της αξίας ακινήτου σε οικόπεδο και κτίσμα. Πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν στον υπολογισμό οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν η αντικειμενική του οικοπέδου είναι μεγαλύτερη από την συνολική αντικειμενική αξία διαμερίσματος. Πρέπει να υπάρξει διόρθωση της  ΔΕΑΦ Β 1095090 ΕΞ 2016/21.6.2016 που εξέδωσε η Διεύθυνση Άμεσης Φορολογίας, Τμήμα Β΄

Διαχωρισμός αξίας ακινήτου σε αξία οικοπέδου και κτίσματος
Διαχωρισμός
1. Από τις αντικειμενικές κτίσματος οικοπέδου προσδιορίζουμε τα ποσοστά συμμετοχής
2. Υπολογίζουμε τον διαχωρισμό αξίας ως το γινόμενο ποσοστού επί της αξίας του συμβολαίου
Παράδειγμα
π.χ. Αξία αγοράς ακινήτου από συμβόλαιο : 1.000.000
 - Αντικειμενική οικοπέδου : 250.000 ( 250.000 / 800.000) = 31,25%
 - Αντικειμενική κτίσματος  : 550.000 (550.000 / 800.000) = 68,75%
   Σύνολο αντικειμενικών : 800.000
Διαχωρισμός αξίας
 Αξία κτίσματος  : 687.500 ( 1.000.000 X 68,75% )  υπολογίζουμε αποσβέσεις
 Αξία οικοπέδου : 312.500 ( 1.000.000 X 31,25% ) δεν υπολογίζουμε αποσβέσεις
 Σύνολο αξίας :  1.000.000

Διαβάστε την χρηστική επισήμανση ( του κ. Σειμένη και της κ. Γεράγγελου ) σχετικά με το εισόδημα των ακινήτων και τις προϋποθέσεις και τα ποσοστά που εκπίπτουν οι δαπάνες συντήρησης.

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται : Αποτίμηση Φορολογία εκμισθωτή ( φυσικού προσώπου ) Φορολογία εκμισθωτή ( Νομικού προσώπου )
Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση Ετήσιο ποσό σε χρήμα ή σε είδος που θα λάβουμε την τρέχουσα αξία του. Αυτοτελώς με κλίμακα στο σύνολο των ενοικίων ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
Δωρεάν παραχώρηση ακινήτου ή γης 3% της αντικειμενικής μέχρι 12000€ (15%)
Ιδιοχρησιμοποίηση βιομηχανοστασίων
Ενοίκιο από χρήση ιδιόκτητου ή κοινόχρηστου χώρου Ετήσιο ποσό σε χρήμα ή σε είδος που θα λάβουμε την τρέχουσα αξία του. μέχρι 35000€ (35%)
Αποζημίωση για επίταξη γης και ακινήτων πάνω από 35000 (45%)
Αντάλλαγμα από μεταβίβαση ενάσκησης επικαρπίας ακινήτου

 Αγρότες ειδικού καθεστώτος: Διευκρινίσεις - επισημάνσεις – μετατάξεις  ( του φοροτεχνικού Γεώργιου Θωμ. Παπαδημητρίου ) Εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ

Ειδικός καθεστώς

Χρόνος ένταξης στο ειδικό καθεστώς

Κριτήρια ένταξης στο ειδικό καθεστώς

Σχετικές διευκρινήσεις

Εντάσσονται υποχρεωτικά, όσοι από την 01.01.17 και μετά πουλάνε αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους, ανεξαρτήτως αξίας, ή εισπράττουν επιδοτήσεις ανεξαρτήτως ποσού.

Μπορεί να ενταχθεί οποτεδήποτε ή κατά την διενέργεια της 1ης πώλησης.

Πώληση παραχθέντων προϊόντων

ΠΟΛ.1201/2016

Όλα τα φυσικά πρόσωπα (π.χ. υπάλληλοι ή συνταξιούχοι Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) που διενεργούν πωλήσεις προς οποιονδήποτε, υποχρεούνται να ενταχθούν τουλάχιστον στο ειδικό καθεστώς.

Εκπρόθεσμα με πρόστιμο

Η είσπραξη επιδότησης ανεξαρτήτως ποσού

ΠΟΛ.1010/2018

 

Η σημασία του ορθού προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας ιδιοχρησιμοποιούμενου από επιτηδευματία ακινήτου, στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 23 και 39 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος - ΣΟΛ ΑΕ  ( του Ηλία Ζημιανίτη Νομικού Ειδικού επί Φορολογικών Θεμάτων της ΣΟΛ α.ε. )


Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γης ή ακινήτων αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα για τον κύριο του ακινήτου και ταυτόχρονα εκπιπτόμενη δαπάνη όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου δύναται να περιλαμβάνει και άλλο εισόδημα πλέον του τεκμαρτού μισθώματος. Από την παραδοχή ότι το τεκμαρτό μίσθωμα από την κατά κυριολεξία/πραγματική ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικού ακινήτου αποτελεί για τον επαγγελματία ταυτόχρονα εισόδημα και ισόποση αναγνωριζόμενη δαπάνη, και ότι, επομένως, η κατά κυριολεξία/πραγματική ιδιοχρησιμοποίηση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη της επέλευσης του φορολογικά ουδέτερου/αδιάφορου αποτελέσματος, προκύπτει ότι στην περίπτωση της κατά κυριολεξία/πραγματικής ιδιοχρησιμοποίησης είναι αδιάφορος ο ορθός (ή μη) υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας. Αντιθέτως, στην περίπτωση της κατά πλάσμα (φορολογικού) δικαίου ιδιοχρησιμοποίησης και εφόσον το εισόδημα από την ετήσια μισθωτική αξία υπερβαίνει το 3% της αντικειμενικής αξίας, και επειδή, από την άλλη πλευρά, το ύψος της εκπεστέας δαπάνης περιορίζεται στο ποσό του 3% της αντικειμενικής αξίας με συνέπεια η υπερβάλλουσα του 3% της αντικειμενικής αξία να μην είναι φορολογικά αδιάφορη, αλλά, αντιθέτως, να υπόκειται σε φόρο, ο ορθός υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

●●●

Είπαν : Αρκετοί από εμάς, δεν ζούμε τα όνειρά μας, γιατί ζούμε τους φόβους μας

 

ΣΤΕ - Δ.Ε.Δ.

ΣτΕ 1348/2018 Εταίρος και Συνδιαχειριστής ΕΠΕ. Εξωλογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών της εταιρείας. Έκδοση φύλλου ελέγχου με το οποίο καταλογίσθηκε φόρος εισοδήματος σε βάρος εταίρου της ΕΠΕ, για κέρδη από τη συμμετοχή του σε αυτή 

 

ΔΕΔ 4809/2018 Απόρριψη έκπτωσης τόκων δανείου οι οποίοι καταχωρήθηκαν στο έτος που αφορούν εκπρόθεσμα

Περίληψη Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία του φορολογικού έτους που αυτές έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Ζημία που προκύπτει από την αποτίμηση τίτλων, χρεογράφων, υποχρεώσεων, κ.λπ. δεν είναι δαπάνη που αντιστοιχεί σε πραγματική συναλλαγή, αλλά η όποια δαπάνη θα προκύψει κατά τη μεταβίβαση των υπόψη τίτλων. Το αν η αξία της συναλλαγής είναι ανώτερη ή κατώτερη της αγοραίας (αρχή των ίσων αποστάσεων) είναι θέμα πραγματικό. Διευκρινίζεται ότι αυτή εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 50 του Κ.Φ.Ε. Ο προσφεύγων παραδέχεται ότι οι τόκοι καταχωρήθηκαν στα βιβλία σε χρόνο μεταγενέστερο του πραγματικού επομένως υπάρχει απόρριψη της προσφυγής.

Δεκτές γίνονται από την ΔΕΔ οι προσφυγές για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» που δεν είχαν το σωστό ΚΑΔ στις δηλώσεις του 2017

Περίληψη Έγινε δεκτή η προσφυγή φορολογούμενου στη ΔΕΔ ώστε να φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών. Με βάση τα πραγματικά περιστατικά ο προσφεύγων δεν είχε άλλη πηγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία όπως άλλωστε απαιτεί το εδάφιο β' της περ. στ' της παρ. 2 του Άρθρου 12 του Ν.4172/2013. Σύμφωνα με τις συμβάσεις παρείχε μόνο υπηρεσίες διδασκαλίας με ένα μόνο νομικό πρόσωπο και οι αμοιβές του προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από την παροχή των υπηρεσιών, στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής και της επιστημονικής/πνευματικής δημιουργίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εμπορική δραστηριότητα.

ΔΕΔ 1636/2018 Κτήση εισοδήματος από αποζημίωση λόγω λύσεως εμπορικής συνεργασίας

Περίληψη Η αποζημίωση, λόγω λύσης σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας της προσφεύγουσας  έχει κεφαλαιακό χαρακτήρα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισόδημα, διότι δεν αφορά παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν θεωρηθεί εισόδημα είναι εσφαλμένος ο καταλογισμός στο τελευταίο φορολογικό έτος.  Η εν λόγω αποζημίωση αποτελεί επιχειρηματικό έσοδο της προσφεύγουσας επιχείρησης και ως εκ τούτου ορθώς προστέθηκε από την φορολογική αρχή στα λοιπά έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές του φορολογικού έτους 2014 και φορολογήθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 4172/2013. Ο ισχυρισμός  ( της προσφεύγουσας ) ότι το εν λόγω έσοδο δεν αποτελεί εισόδημα και δεν θα πρέπει να φορολογηθεί καθώς απορρίπτεται ως ατεκμηρίωτος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 68 του ν. 4583/2018, από 18/12/2018, απαλλάσσεται από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου η αύξηση του κεφαλαίου των υπόχρεων προσώπων του άρθρου 17 του ν. 1676/1986 που γίνεται με μετρητά, όταν το προϊόν της αύξησης πρόκειται να διατεθεί αποκλειστικά για δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας σύμφωνα με την αριθμ. 109343/Ι2/29.6.2017 (Β’ 2351/11.7.2017).

 

●●●

  

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Στο 18,6% το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα - Στο 36,6% η ανεργία των νέων . Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Νοέμβριο του 2018 καταγράφηκαν στην Τσεχία (1,9%), Γερμανία (3,3%) και Κάτω Χώρες (3,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (18,6% τον Σεπτέμβριο του 2018) και την Ισπανία (14,7%).

 

Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας κ. Αχτσιόγλου η κυβέρνησή προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη θα ισχύσει από 01/02/2019. επισημαίνοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα την συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και τη βασική στόχευση».  

Από την άλλη σύμφωνα με τους δείκτες έρευνας της κοινής γνώμης  που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνουν αβεβαιότητα και απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Έλλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων. Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο πως οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα μείωσης της ανεργίας.


Με το νέο έγγραφο του ΕΦΚΑ η νέα ρύθμιση, που ισχύει από 18.7.2018, καταργεί όλες τις ειδικές ή γενικές διατάξεις που ρύθμιζαν διαφορετικά το θέμα της έναρξης και λήξης των συντάξεων λόγω γήρατος και λόγω θανάτου (για ημερομηνία θανάτου από τις 18.7.2018 και μετά), τόσο για τους ασφαλισμένους στους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς όσο και στο Δημόσιο. Όμως, ειδικά για τον ΟΓΑ, λόγω της ιδιομορφίας του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και της έναρξης καταβολής της, οι διατάξεις του άρθρου 1 ισχύουν από 1.1.2019. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης για έναρξη της διαδικασίας συνταξιοδότησης. Δικαιολογητικά θα κατατεθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης. Η  προθεσμία αφορά τις συντάξεις γήρατος. 

Με αφορμή τις πρόσφατες χιονοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο διάστημα αρκετές περιοχές της χώρας να θυμάστε την εγκύκλιο 30354/8.3.2011 όπου αναφέρει απαλλαγές στην αδυναμία των επιχειρήσεων λόγω κακοκαιρίας να λειτουργήσουν. Επίσης θέματα προστασίας των εργαζομένων από το ψύχος, σωστού εξοπλισμού με σκοπό οι εργαζόμενοι να προστατεύονται και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν. 

Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό ΔΕΝ οι χιονοπτώσεις, όταν είναι ασυνήθους μορφής και εντάσεως, μπορεί να θεωρηθούν ως γεγονός ανωτέρας βίας επομένως για την οντότητα σύμφωνα με το άρθρο 656 του ΑΚ την απαλλάσσει των υποχρεώσεως της προς καταβολήν των αποδοχών. Παράλληλα θα πληρωθούν οι μισθωτοί  που λόγω σπουδαίου λόγου δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στην εργασία τους ( εντός των χρονικών ορίων του άρθρου 658 ΑΚ ) ενώ η επιχείρηση λειτούργησε.


Είπαν : 7 φορές να πέφτεις και να σηκώνεσαι 8

●●●

ΦΠΑ

Ε.2002/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 58 του ν. 4587/2018 (ΦΕΚ Α΄218), ως προς την εφαρμογή από 1.1.2019 υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα εισιτήρια συναυλιών

Περίληψη Τα εισιτήρια των συναυλιών στη διάρκεια των οποίων δεν προσφέρεται οποιαδήποτε άλλη παροχή προς τους θεατές πλην του μουσικού θεάματος συνεχίζουν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

YπόθεσηC-410/17 Φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) - Οδηγία 2006/112/ΕΚ - Πράξεις σε περίπτωση αντιπαροχής συνιστάμενης εν μέρει σε παροχή υπηρεσιών ή αγαθών - Σύμβαση κατεδαφίσεως - Σύμβαση αγοράς για αποσυναρμολόγηση

●●●

 Είπαν : Υπάρχουν άνθρωποι που γκρεμίζουν με το χαρακτήρα τους ό,τι έχτισαν με το μυαλό τους.

Φορολογικά

ΠΟΛ.1230/2018 Τύπος και περιεχόμενο της «Αίτησης επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από υποκείμενο στον φόρο που δεν είναι εγκατεστημένος σε έδαφος της Ε.Ε.» - Έντυπο 015 - Φ.Π.Α. 

Περίληψη Αίτηση για επιστροφή του ΦΠΑ με το αιτηθέν ποσό και τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Συνημμένα με κατάσταση τιμολογίων με τη φύση των αγαθών ή υπηρεσιών ανά τιμολόγιο.  Ο τρόπος υποβολής της αίτησης καθορίζεται από την υπουργική απόφαση 1118168/7235/694/0014/ ΠΟΛ.1390/31.12.2001 

ΠΟΛ.1237/2018 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων (αιφνίδια αποκόλληση και πτώση βράχων) την 24.11.2018 στην Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου του Δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 

Περίληψη Παρατείνονται μέχρι και την 24.05.2019 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων. Αναστέλλεται μέχρι και την 24.05.2019 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 24.11.2018 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

1169092 ΕΞ 2018 Εξαίρεση από την υποβολή συμφωνητικών ενοικίασης επιβατικών οχημάτων που καταρτίζονται μεταξύ της εταιρείας Κ. Κ. ΚΑΛΔΗΣ Ε.Π.Ε. και των πελατών της 

Περίληψη λόγω του μεγάλου αριθμού συμφωνητικών ενοικίασης υπάρχει εξαίρεση από την υποβολή των συμφωνητικών της εν λόγω εταιρείας με τους πελάτες της. ●●● 

 Είπαν : Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας.

Λοιπές ειδήσεις


Ήδη ξεκίνησε η καθολική εφαρμογή του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο και μέχρι 15/02/2019 η περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ( αφορά παραστατικά από 01/07/18-31/12/18 ) για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει τον μοναδικό αριθμό στην πλατφόρμα.

Αρχές του 2019 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ με σκοπό της εξάλειψη φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες. Στόχος να εμποδιστεί η μεταφορά κερδών που δεν έχουν φορολογηθεί. Όλα τα κράτη μέλη θα φορολογούν κέρδη που έχουν μεταφερθεί σε χώρες με χαμηλή φορολογία εφόσον δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα. Από το 2020 οι κανόνες θα είναι πιο ισχυροί ώστε οι πολυεθνικές να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τις φορολογικές αναντιστοιχίες στα κράτη μέλη με σκοπό την αποφυγή φόρων. 

Θα ανοίξει πάλι ( από 17/01 έως 21/01 ) η πλατφόρμα κοινωνικού μερίσματος μόνο για εκείνους που δεν επιβεβαιώθηκε ο ΙΒΑΝ και η μόνιμη διαμονή του δικαιούχου.

Με αφορμή την τελευταία απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις Κυριακές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας τονίζει  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές, που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.  Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» είναι αυθαίρετα και λανθασμένα.

Να υπενθυμίσω πως παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νόμου έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 (από 31 Δεκεμβρίου 2018, όπως ίσχυε).

 

 

●●●

 


 

Αρθρογραφία 

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

 ●●●

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Για όσους ξέχασαν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα υπάρξει (λόγω κακοκαιρίας) παράταση μέχρι τέλος του μήνα. Σας παραθέτω τις τρέχουσες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά από το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.

15/1/2019 Υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης Επαγγελματικών Λογαριασμών στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού
Υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και καταβολής του φόρου μηνός Δεκεμβρίου
Υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών μηνός Δεκεμβρίου
Υποβολή δήλωσης καταβολής φόρου εισοδήματος αμοιβαίων κεφαλαίων προηγούμενου εξαμήνου
Υποβολή δήλωσης καταβολής φόρου εισοδήματος εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου προηγούμενου εξαμήνου
Υποβολή δήλωσης καταβολής φόρου εισοδήματος αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων προηγούμενου εξαμήνου
Απόδοση οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών για φορολογικό έτος που έληξε στις 30.6 του προηγούμενου έτους
Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών
16/1/2019 Υποβολή και πληρωμή χρηματικού ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μηνός Δεκεμβρίου


Καλή συνέχεια…
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο