Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

O αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου 2019


Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει «από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σε 20 ημέρες από σήμερα» (σημ. χθες), είπε ο κ. Νεφελούδης σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο.

Τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων να ολοκληρώνονται «τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο 15νθήμερο (σ.τ.σ. του Ιανουαρίου) θα γίνει όλη η πολιτική διεργασία που πρέπει, για να καταλήξουμε οριστικά».
 
«Άρα», υπογράμμισε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι, δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές ... Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και υποτίθεται "έγκριτους" δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα ... τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Σχολιάζοντας επίσης τα σενάρια για «τμηματική» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%-10% σε βάθος τριετίας, ο κ. Νεφελούδης είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό εγώ δεν το ξέρω -και είμαι στο υπουργείο» Εργασίας. Εκτίμησε ότι «τους παρασύρει σε αυτά τα ρεπορτάζ το μοντέλο της Πορτογαλίας, που έχει βάλει έναν στόχο τριετίας και τον ικανοποιεί σιγά-σιγά. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τους αριθμούς που αναφέρουν αυτοί οι άνθρωποι ... Εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε, γιατί θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και ολοκληρωμένοι σε οποιαδήποτε παρέμβαση πρόκειται να γίνει στον χώρο της εργασίας και ιδίως του κατώτατου μισθού».
 
Για το πώς θα προκύψει το ύψος της αύξησης, διευκρίνισε ότι «στο πρώτο επίπεδο μίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθήσαμε την θεσμική διαδικασία που είχε προβλεφθεί παλαιότερα ... μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιούμε τον "νόμο Βρούτση" ... δεν βλέπουν ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή καθαυτή η αύξηση ... επίσης μας καταγγέλλουν ότι δεν ενισχύουμε την συλλογική αυτονομία ... κάνουμε αυτό σήμερα ως προϊόν συμβιβασμού με τις διαδικασίες των θεσμών, για να μπορέσουμε να πάμε στο στόχο, την αύξηση του κατώτατου. Αυτή όμως γίνεται με βάση τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών μελετών των αρμόδιων φορέων. Άρα, είναι υπαρκτή η διαδικασία συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, παρότι η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, πράγμα θλιβερό...».
 
«Προφανώς» από την παραπάνω διαδικασία θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης και «το υπουργείο θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται», συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από 1η Φεβρουαρίου», όπως επανέλαβε, ενώ θύμισε ότι παράλληλα καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο