Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Χριστόπουλος στην ΕΡΤ1: Έρχεται το Περιουσιολόγιο - Τι θα περιλαμβάνει - Πως η Φορολογική Διοίκηση θα το αξιοποιήσει στη νέα «γενιά ελέγχων» - 16 κρίσιμες επισημάνσειςΤα 16 σημεία που ακολουθούν ανέλυσε σήμερα (Δευτέρα 07/01/2019) ο συνεργάτης του κόμβου Taxheaven Γιώργος Χριστόπουλος στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.

(Δείτε βίντεο με το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή, στο τέλος του άρθρου)

1ον2ον3ον

• Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες από την αρχή του 2018 για την πρόσληψη προσωπικού και μεταφορά υπαλλήλων στη διεύθυνση του περιουσιολογίου.

• Η στελέχωση των υπηρεσιών πραγματοποιείται από πρόσωπα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς και από πρόσωπα με σημαντική εμπειρία σε θέσεις εφοριακών.

4ον5ον η επικαιρότητα των πληροφοριών:

Έως το τέλος του του πρώτου τριμήνου του 2019 αναμένεται να δρομολογηθεί το τελικό στάδιο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και να μπει σε εφαρμογή.


6ον

Τα βασικά στοιχεία:

• Στο περιουσιολόγιο θα περιληφθούν όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και πάσης φύσεως χρεόγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.)

7ον8ον

Τα βασικά στοιχεία:

• Θα διασυνδεθεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου (κτηματολόγιο, αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τις Τράπεζες, κλπ.)

• Τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η φορολογική διοίκηση πρόκειται να περάσουν αυτόματα στην ηλεκτρονική καρτέλα περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου.

9ον

Τα βασικά στοιχεία:

• Δεν δημιουργεί δηλωτικές υποχρεώσεις των πολιτών, των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων,

• Δεν αποβλέπει στην επιβολή νέων φόρων.

10ον

Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να δηλωθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, λόγω αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους.

11ον

Πως η φορολογική Διοίκηση θα αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στη νέα «γενιά ελέγχων»:

Με την πλήρη λειτουργία του, θα λυθούν τα χέρια στη φορολογική διοίκηση για τη νέα «γενιά ελέγχων» με τις νομοθετημένες έμμεσες τεχνικές ελέγχου.


12ον

Διαδικασία:

1ον Θα προσδιορίζει πρώτα με τις γενικές φορολογικές διατάξεις, το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου από όλες τις πηγές και κατηγορίες εισοδήματος

2ον Στη συνέχεια, θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα, με βάση το περιουσιολόγιο, αλλά και με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με τις έμμεσες μεθόδους ελέγχου, όλα τα έσοδα και έξοδά του (με κάρτες, με τραπεζικές συναλλαγές, με μετρητά, σχολεία, ταξίδια, αγορές, κλπ)

πραγματικό φορολογητέο εισόδημα = (η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη + το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα).

13ον

3ον Έτσι θα συγκρίνονται, τα αποτελέσματα των δύο προσδιορισμών και ως τελικό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται το μεγαλύτερο, το οποίο θα κατανέμεται στους φορολογουμένους σύμφωνα με τον επιλεγέντα τρόπο.

4ον Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιλέγεται το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον έλεγχο με τις γενικές φορολογικές διατάξεις.

14ον

5ον «προσαύξηση περιουσίας» - προσοχή:

• σε περίπτωση διαπίστωσης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, αυτή θεωρείται «προσαύξηση περιουσίας», από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης.

• η προσαύξηση περιουσίας δεν υπόκειται σε φορολογία, εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει την πραγματική πηγή, ή την αιτία προέλευσης, ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα.

• Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 33%.

15ον

Το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αποτελείται από τα ακόλουθα υποσυστήματα:

Υποσύστημα Φορολογουμένων.

• υποβολή στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής),

• προβολή και εκτύπωση της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.

16ον

Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών.

• μόνο ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης (είσοδος, έλεγχος κ.λπ.).

• δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.


Σχετικό video:


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο