Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ενέργειες Ο.Β.Ε. - Χωρίς ΦΗΜ οι πωλήσεις πετρελαίου εκτός εγκατάστασης των πρατηρίων με επι τόπου έκδοση στοιχείου.


Ανακοίνωση Ο.Β.Ε.

Θέμα: Ενέργειες για το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 των αποφάσεων – ΠΟΛ. 1195/31.10.2018, 1208/23.11.2018 και 1218/11.12.2018

Αγαπητοί συνάδελφοι, Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά,

Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 των αποφάσεων – ΠΟΛ.1195/2018, ΠΟΛ.1208/2018 και ΠΟΛ.1218/2018, που αφορούν:

α) την έκδοση των παραστατικών πώλησης καυσίμων, τόσο σε συνέχιση μέσω των ΦΗΜ (Ηλεκτρονικοί Φορολογικοί Μηχανισμοί) του συστήματος εισροών – εκροών (απόδειξη εσόδου), όσο και μέσω της αναβάθμισης του εμπορικού προγράμματος για την έκδοση τιμολογίων, (όχι πλέον αθεώρητων αλλά με χρήση ΦΗΜ), σε αντικατάσταση της απόδειξης εσόδου και

β) την ηλεκτρονική αποστολή των δεδομένων των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων με τη χρήση ΦΗΜ (κατά τα πιο πάνω), σε συνέχεια της ενημέρωσής σας 31/12/2018 και της ανάρτησης στο site της Ο.Β.Ε. των δύο εγγράφων προς την ΑΑΔΕ και την Υφυπουργό, με τα οποία εξηγούμε εμπεριστατωμένα τις βασικές (τεχνικού κυρίως) λόγου δυσχέρειες, που υπαγορεύουν την ανάγκη αναβολής για εύλογο χρόνο, σας γνωρίζουμε ότι αύριο θα έχουμε επίσημη απάντηση από την αρμόδια Διεύθυνσή της ΑΑΔΕ και σας πληροφορούμε ότι οι πωλήσεις καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης) που γίνονται εκτός του πρατηρίου και συνοδεύονται από συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής και επι τόπου εκδίδονται κατά περίπτωση (χωρίς ΦΗΜ) ΑΛΠ ή Τιμολόγια, θα εξακολουθήσουν να γίνονται με την γνωστή διαδικασία όπως γίνονταν μέχρι 31/12/2018.

Συνεπώς για τα παραστατικά αυτά των επί τόπου και εκτός εγκατάστασης του πρατηρίου πωλήσεων που πρωτογενώς άλλωστε εκδίδεται από το σύστημα εισροών – εκροών απόδειξη εσόδου μέσω ΦΗΜ, δεν θα γίνεται άλλη ενέργεια που προβλέπει η ΠΟΛ.1208/2018 για διαβίβαση και αποστολή.

Για την παραπάνω λύση, στις διευκρινήσεις που θα μας κοινοποιηθούν, θα γίνεται επίκληση της απόφασης – ΠΟΛ.1002/31.12.2014, η οποία προβλέπει τις κατηγορίες επιχειρήσεων που μπορούν να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ) για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών (εκδίδουν αθεώρητες ΑΛΠ) όπως: …..«β) οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου,…δ) οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, που από ειδικές φορολογικές διατάξεις, απαιτείται να αναγράφουν επιπλέον δεδομένα από ειδικές φορολογικές διατάξεις» (σημ. εμείς αναγράφουμε επί πλέον τον αριθμό ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ, τον ΑΦΜ, κλπ).

Σας ενημερώνουμε ότι με τον φοροτεχνικό μας Γιώργο Χριστόπουλο, παρακολουθούμε με υπευθυνότητα και με αυστηρή προσοχή την εξέλιξη και την προσπάθεια να δοθεί παράταση. Με νεότερες πληροφορίες θα σας ενημερώσουμε αύριο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο