Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΓΣΕΕ: «Προκλητική η ανοχή της παραβατικότητας του δημοσίου ως εργοδότη»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31/12/18

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΩΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
 
Η ΓΣΕΕ ζητά άμεσα τον αυτεπάγγελτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας των πραγματικά υπεύθυνων φορέων του Δημοσίου για τις πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε όλους τους μηχανισμούς και δομές υποδοχής, φιλοξενίας και προστασίας προσφύγων και μεταναστών.
 
Ο κρατικός μηχανισμός, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη συνεχίζει να μην επιδεικνύει την οφειλόμενη έγκαιρη μέριμνα για τις απολύτως ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κινδύνου για τη ζωή των αιτούντων άσυλο πληθυσμών. Παράλληλα φαίνεται να έχει επαναπαυθεί προκλητικά στο φιλότιμο και τον ανθρωπισμό των εργαζομένων στις δομές υποδοχής, ταυτοποίησης και προστασίας, αφήνοντάς τους εγκλωβισμένους σε γραφειοκρατικά και «άλλα» εμπόδια εκροής της χρηματοδότησης προς αυτές.
 
Πέραν των καταγγελιών για συστάσεις από «αρμόδιες πηγές» να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς την καταβολή του μισθού, ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι ελέγχου, η ΓΣΕΕ έχει στη διάθεσή της «υπεύθυνες δηλώσεις» που δόθηκαν στους εργαζόμενους επειγόντως προς υπογραφή με τις οποίες, υπό την απειλή μη ανανέωσης των συμβάσεών τους, οι εργαζόμενοι πιέζονται να αναγνωρίσουν ότι «κανείς δεν φταίει για τη μη καταβολή των μισθών τους» και ότι «όταν τα χρήματα αποδοθούν θα τα εισπράξουν» σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
 
Για τους εργαζόμενους δημόσιους υπάλληλους που παρατηρούνται καθυστερήσεις μισθών, όπως και μη καταβολή (αναρίθμητων) υπερωριών, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι υπηρετούν και πού και πρέπει να ενεργήσουν άμεσα.
 
Στο βαθμό που υπηρετούν στις δομές αυτές εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, η «ασυλία» του Δημοσίου στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Έχουμε γνώση ότι έχουν κατατεθεί καταγγελίες στο ΣΕΠΕ και δεν έχει προχωρήσει ο απαραίτητος, αλλά κυρίως κατάλληλος, έλεγχος.
 
Ζητούμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και όλοι οι διεθνείς και λοιποί οργανισμοί που έχουν την ευθύνη χρηματοδότησης, να στείλουν πλήρη λίστα των δομών υποδοχής, φιλοξενίας και προστασίας προσφύγων, μεταναστών και ασυνόδευτων παιδιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού ώστε να γίνουν άμεσα όλοι οι απαιτούμενοι και κατάλληλοι έλεγχοι καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και αναζήτησης των πραγματικά υπαιτίων για τη μη καταβολή των μισθών.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο