Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι τράπεζες «βάζουν πλάτη» για τη χρηματοδότηση του χρέους

Συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας για να αγοράσουν απευθείας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου

Οι τράπεζες «βάζουν πλάτη» για τη χρηματοδότηση του χρέους
Συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας για να αγοράσουν απευθείας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου

«Πλάτη» στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους είναι έτοιμες να βάλουν οι τράπεζες, αν οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του κράτους από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης έχει συμφωνήσει με τους τραπεζίτες να πωλήσει απευθείας στις τράπεζες ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανακτήσουν την πολύτιμη- στις παρούσες συνθήκες- ρευστότητα. Επιπλέον, το Δημόσιο προσανατολίζεται να απευθυνθεί απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο 2009, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να δανειστεί 41 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές είναι εξαιρετικά ρευστή. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να υπάρξει πλημμυρίδα κρατικών εκδόσεων οι οποίες αφορούν προγράμματα στήριξης τραπεζών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Με δεδομένο το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διεύρυνση του περιθωρίου στις αποδόσεις μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων που χθες διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες βάσης και των περιορισμένων συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά, η επιτυχία των εκδόσεων δεν είναι εξασφαλισμένη. Βεβαίως η απροθυμία των επενδυτών να αγοράσουν ομόλογα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία- και αυτή έχει μεγάλο δημόσιο χρέος. Μόνο τον Ιανουάριο λήγουν τίτλοι ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελάχιστες ανάγκες του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό το Δημόσιο σχεδιάζει, αν χρειαστεί, να το δανειστεί εν μέρει από τις τράπεζες ή απευθείας από το αποταμιευτικό κοινό με έκδοση εντόκων γραμματίων. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το Δημόσιο θα αντλεί ρευστότητα από την ίδια δεξαμενή με τις τράπεζες, ενδεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Χθες έγινε σύσκεψη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για τον δανεισμό του 2009, όπου δεν αποφασίστηκε το πρόγραμμα δανεισμού ούτε για το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας των συνθηκών στην αγορά. Αποφασίστηκαν ωστόσο οι βασικοί άξονες, που αφορούν πολύ περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκδόσεις κυρίως μεσοπρόθεσμων ομολόγων, δηλαδή τριετών και πενταετών, κοινοπρακτικές εκδόσεις και αναζήτηση επενδυτών και εκτός ευρωζώνης.

Στη διάρκεια του χρόνου λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ. Εκτός από τον Ιανουάριο, δύσκολοι μήνες είναι επίσης ο Απρίλιος και ο Ιούνιος. Το Δημόσιο όχι μόνο πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις, αλλά να καλύψει τα ελλείμματα και τους τόκους που θα καταβάλει για το σύνολο του χρέους ύψους 260 εκατ. ευρώ.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο