Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογία στα κινητά πολυτελείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επιβολή φορολογίας σε έναν αριθμό υψηλής τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, μία κίνηση που σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Φορολογία στα κινητά πολυτελείας

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επιβολή φορολογίας σε έναν αριθμό υψηλής τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, μία κίνηση που σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Η Επιτροπή απέστειλε επίσημη πρόταση στα κράτη-μέλη ζητώντας να επαναπροσδιοριστούν κάποια τηλέφωνα ως «πολύ-λειτουργικές συσκευές», γεγονός που θα σημάνει την επιβολή φόρου 14% στα κινητά με δέκτες τηλεόρασης και 3,7% σε εκείνα με δυνατότητες πλοήγησης - GPS.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέοι φόροι θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ήδη προβληματισμένη αγορά. Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη βαίνουν μειούμενες από την αρχή του έτους, με τους καταναλωτές να αναβάλλουν νέες αγορές και τις εταιρείες να προβλέπουν επιδείνωση του κλίματος το επόμενο έτος.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα υποστούν ακόμη ένα χτύπημα στις επιχειρήσεις τους στην ευρωπαϊκή αγορά, σε μια περίοδο που αγωνίζονται να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης» αναφέρει το εμπορικό λόμπι EICTA, που αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών συσκευών και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, Nokia και Sony Ericsson, δηλώνουν αντίθετες στη νέα φορολογία. «Τα νέα αυτά μέτρα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές» δήλωσε η Σιμόν Μπρέσι-¶ντο, εκπρόσωπος της Ericsson, ενώ εκπρόσωπος της Nokia ανέφερε ότι «ο κίνδυνος να καταστεί η τεχνολογία αυτή απαγορευτική για τον μέσο καταναλωτή, κάτι που δε συμφέρει κανένα».

Αναλυτές τονίζουν ότι η κίνηση δεν είναι η ενδεδειγμένη. «Ειδικά στη συγκεκριμένη αγορά, η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις» δήλωσε η Καρολίνα Μιλανέζι, αναλυτής στη Gartner. «Αγορές όπως η Ευρώπη εξαρτώνται από τη νέα τεχνολογία και μια τέτοια φορολογία θα κάνει τους καταναλωτές πολύ διστακτικούς».

Στο στόχαστρο GPS και Mobile TV

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή επιδιώκει την επιβολή επιπλέον φορολογίας στα κινητά με τις πιο προηγμένες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κάμερα υψηλής ανάλυσης και πληκτρολόγια.

Αν και σήμερα το GPS περιλαμβάνεται σε λίγες συσκευές, η Nokia και άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται να το συμπεριλάβουν και στις πιο απλές συσκευές. «Υπολογίζουμε ότι οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν την τιμή αυτών κινητών από 5 έως 40 ευρώ μέσα στο 2009» ανέφερε ο Νιλ Μόστον, της Strategy Analytics. «Υπολογίζουμε ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη για το επόμενο έτος θα μειωθούν κατά 9%, που σημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να προσφέρει φθηνότερες λύσεις».

Σε ότι αφορά την τηλεόραση στα κινητά τηλέφωνα (mobile TV), ο νέος φόρος θα είναι της τάξης του 14%. Είναι αξιοσημείωτο, ότι στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Επιτροπή εξέδωσε την πρόταση, η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντιγκ, ζήτησε από τις χώρες-μέλη να ενεργήσουν για την προώθηση αυτής της υπηρεσίας.

Το σχέδιο της Επιτροπής θα συζητηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ εκπρόσωποι της Ένωσης επισημαίνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αφού η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία διαλόγου και διαπραγματεύσεων με τα κράτη-μέλη.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο