Αποτελέσματα live αναζήτησης

Όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση της ΕΣΑμεΑ με τον Α. Πετρόπουλο

Όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση της ΕΣΑμεΑ με τον Α. Πετρόπουλο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Για τα θέματα των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Παρόντες ήταν επίσης από την ΕΣΑμεΑ ο γεν. γραμματέας Ι. Λυμβαίος, ο Η. Μαργιόλας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυφλών και ο νομικός σύμβουλος Δ. Μπούρλος.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, η αντιπροσωπεία ζήτησε την ένταξη σε νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας του Πορίσματος για την ενιαιοποίηση των κανόνων συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία και γονέων ατόμων με αναπηρία και των παροχών αναπηρίας, το οποίο ολοκληρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή τον Δεκέμβρη του 2016, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών λόγω αναπηρίας. Μέσω του Πορίσματος η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί εκτός των άλλων να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 και του ν. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα. Για το θέμα αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας από στελέχη της ΕΣΑμεΑ και του υπουργείου που θα επεξεργαστεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα τις έχει έτοιμες μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2019, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή. Η εν λόγω ομάδα εργασίας με εντολή του υφυπουργού ξεκινά τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το αίτημα για τον μη συνυπολογισμό των επιδομάτων αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η διάταξη παύει να ισχύει από 1/1/2019. Ωστόσο δεν ίσχυσε ποτέ στην πραγματικότητα, όπως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε προηγούμενες συναντήσεις με την ΕΣΑμεΑ.

Η αντιπροσωπεία επίσης ζήτησε, τα ορφανά παιδιά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, και όχι μόνο το 50%. Ο κ. Πετρόπουλος το αντιμετώπισε θετικά.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία ζήτησε να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αίτημα που ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι εξετάζεται θετικά.

Η συνάντηση κρίνεται ότι ήταν παραγωγική και διεξήχθη σε θετικό και ειλικρινές κλίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης