Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε. Αχτσιόγλου: «Τους πρώτους μήνες του 2019 η νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις - Τον Ιανουάριο ο νέος κατώτατος μισθός»

18 Δεκέμβριου 2018 Σχόλια
Ε. Αχτσιόγλου: «Τους πρώτους μήνες του 2019 η νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις - Τον Ιανουάριο ο νέος κατώτατος μισθός»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

«Μετά από περίπου μία δεκαετία, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν, με τις συντάξεις Ιανουαρίου που πληρώνονται τις επόμενες ημέρες, αυξήσεις στις συντάξεις τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1. Όπως εξήγησε, «οι αυξήσεις θα δίνονται κάθε χρονιά για τα επόμενα 5 χρόνια και αφορούν 402.000 συντάξεις γήρατος με αύξηση 15%, 172.000 συντάξεις χηρείας με αύξηση 32% και 44.000 συντάξεις αναπηρίας με αύξηση 16%».  

Αναφορικά με την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση επέμεινε, σταθερά και μεθοδικά, προκειμένου το μέτρο αυτό, που δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ήταν αχρείαστο, να μην εφαρμοστεί. Αυτά που επισημαίναμε στη δεύτερη αξιολόγηση με όρους επιχειρηματολογίας, έγιναν στη συνέχεια απτές αποδείξεις και καταφέραμε να ακυρώσουμε το μέτρο της περικοπής».

Για τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η διαδικασία που έχουμε ενεργοποιήσει βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ''θολή'' την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό,  επισημαίνοντας ότι «δεν αναφέρθηκε ούτε στο πότε ούτε στο ποσό της αύξησης» και πρόσθεσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρθηκε στην κοινωνική ατζέντα. Ωστόσο, η ΝΔ δεν ήρθε χθες στην πολιτική. Ήταν στη συγκυβέρνηση που μείωσε το 2012 τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ, εν μία νυκτί, και θεσμοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό».

«Νομοθετήσαμε μία από τις κορυφαίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου αναφορικά με τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών: «ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα έχουν μείωση άνω του 30% στο ασφάλιστρό τους για την κύρια σύνταξη, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά. Ειδικά οι γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες, οι οποίοι  επιβαρύνονται με εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, από 1/1/2019 θα μπορούν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί σε 64,5 ευρώ μηνιαίως». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «με τον νόμο 4387/2016 η μεγάλη πλειονότητα έχει ευνοηθεί: ήδη το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα απ' ότι με το προηγούμενο σύστημα, εισφορές έως 200 ευρώ το μήνα, ενώ με το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, μόλις το 27% πλήρωνε έως 200 ευρώ το μήνα».

Παράλληλα, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι σχεδιάζεται ένα διακριτό σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις, στους πρώτους μήνες του 2019.

Τέλος, για την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία, την πολυφωνία και τον δημοκρατικό διάλογο και σε αυτό είμαστε όλοι κάθετοι. Ωστόσο, το να χρησιμοποιείται αυτή η επίθεση, να ενσωματώνεται στην πολιτική αντιπαράθεση, όχι μόνο δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στη Δημοκρατία αλλά είναι και επικίνδυνο».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης