Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Κ. Κόλλιας: «Εθνικός στόχος η συμμετοχή στις επανεπενδύσεις εσόδων της ΕΚΤ»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: [email protected]

Αθήνα, 14-12-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας να τονώσει την ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ξόδεψε 2,6 τρισ. ευρώ, αγοράζοντας κρατικά κυρίως ομόλογα.

Η ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Χώρες, που εφάρμοζαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθυστέρησαν ή δεν εντάχθηκαν καθόλου στην ποσοτική χαλάρωση, όπως η Ελλάδα.

Οι ομολογιακές αποδόσεις σε χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, άγγιξαν ιστορικά χαμηλά μετά την έναρξη του προγράμματος, ενώ σε χώρες του πυρήνα, οι αποδόσεις κάποιων ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία της επανεπένδυσης των εσόδων της ΕΚΤ από τα ομόλογα, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και θα διαρκέσει για μία παρατεταμένη περίοδο, τουλάχιστον ενός έτους, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορη τη χώρα μας.

Εθνικός στόχος, πλέον, πρέπει να είναι η συμμετοχή στις μηνιαίες επανεπενδύσεις, που θα κυμανθούν περίπου στα 15 δισ. ευρώ. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η τόνωση της οικονομίας.Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141883
2132141870


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΚΤ ομόλογα Ευρωζώνη


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο