Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

«Πάγωσε» η ΕΕ σενάρια για 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα

Σε νέο κύκλο ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων παραπέμπεται το ζήτημα του μέγιστου επιτρεπτού χρόνου εργασίας στην ΕΕ μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών που άφηνε το όλο θέμα στη διακριτική ευχέρεια των 27 κρατών-μελών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου έως και 65 ώρες εβδομαδιαίως.

«Πάγωσε» η ΕΕ σενάρια για 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα


Σε νέο κύκλο ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων παραπέμπεται το ζήτημα του μέγιστου επιτρεπτού χρόνου εργασίας στην ΕΕ μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών που άφηνε το όλο θέμα στη διακριτική ευχέρεια των 27 κρατών-μελών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου έως και 65 ώρες εβδομαδιαίως.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάνθηκε χθες ότι η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας στην ΕΕ θα πρέπει να ανέρχεται σε 48 ώρες (κατά μέσο όρο ετησίως) και ότι όλες οι παρεκκλίσεις από αυτόν τον κανόνα θα πρέπει να καταργηθούν εντός τριών ετών από την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας.

Η επίμαχη οδηγία που απορρίφθηκε, αποκαλούμενη και ως ρύθμιση για το 65ωρο, προέβλεπε μεταξύ άλλων την ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που υιοθετήθηκε το 1993, τροποποιήθηκε από την ΕΕ το 2000. Τα δύο αυτά κείμενα, τα οποία εν τω μεταξύ συγχωνεύθηκαν, αποτελούν σήμερα αντικείμενο αναθεώρησης. Το 1993 το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε την εισαγωγή της ρήτρας εξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στα κράτη-μέλη υπό ορισμένες προϋποθέσεις να μην σέβονται το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή του θέση, που επί της ουσίας ικανοποιούσε τους Βρετανούς, στις 9 Ιουνίου 2008. Ολα τα κράτη-μέλη την υπερψήφισαν εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία που την καταψήφισαν και την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία που απείχαν.

Την «ξεκάθαρη θέση» της Ελλάδας ότι δεν δέχεται «καμία διαταραχή στους όρους εργασίας και καμία παραβίαση του 48ώρου» επανέλαβε εξάλλου χθες από τις Βρυξέλλες η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι «η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων».

Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα των εφημεριών, η κυρία Πετραλιά δήλωσε ότι στην Ελλάδα ο ανενεργός χρόνος εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στις αρχές του έτους υπογράφηκε συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών με το αρμόδιο υπουργείο. «Μήνυμα του Κοινοβουλίου προς τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην αποτροπή του οικονομικού κραχ και στην ενίσχυση της απασχόλησης» χαρακτήρισε την απόφαση η ευρωβουλευτής κυρία Μαίρη Ματσούκα, ενώ οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν αμετακίνητοι στην υποστήριξη του 48ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Τέλος ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δ.Παπαδημούλης επέμεινε «στην πλήρη απόρριψη του πακέτου των αλλαγών που έχουν σχέση με το ελαστικό 65ωρο».

Πηγή Το Βήμα.

Σχετικά Είδηση
Η ΕΕ λέει όχι στην υπέρβαση του 48ωρου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο