Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΤΕ: Η διαδικασία παύσης/παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείαςΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
Βουλής 7, 5ος όροφος 10562 Αθήνα, Τ: 210 3242648, F: 210 3234141, www.elte.org.gr

Αθήνα, 11-12-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/2018

«Διαδικασία παύσης / παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής  εταιρείας»


Α. Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4449/2017 προβλέπονται τα εξής:

1. Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές ή οι ελεγκτικές εταιρείες παύονται μόνο για βάσιμους και σπουδαίους λόγους.

2. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας οφείλει να αιτηθεί εγγράφως στην Ε.Λ.Τ.Ε. σε περίπτωση παύσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, παρέχοντας συγχρόνως επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης.

3. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία σε περίπτωση παραίτησης.

4. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση θεμάτων ή την εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών δεν συνιστούν βάσιμους λόγους παύσης.Β. Από την παράγραφο 210.10 (έκδοση 2015) του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (I.F.A.C), προβλέπεται ότι ο υπό διορισμό ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή ελεγκτική εταιρεία, πριν αποδεχθεί τον διορισμό, είναι σκόπιμο να επικοινωνεί απευθείας με τον υπάρχοντα ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία προκειμένου να εξακριβώσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις που αφορούν την αλλαγή ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν είναι ενδεδειγμένο να αποδεχθεί την ανάθεση.

Γ. Βάσει των ανωτέρω, σε περίπτωση παύσης ή παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας:

1. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας υποβάλει αίτηση στην ΕΛΤΕ περί παύσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας με την οποία παρέχει επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης/παραίτησης καθώς και αντίγραφο πρακτικού Γενικής Συνέλευσης του διορισμού του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας.

2. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που παύεται ή παραιτείται υποβάλλει σχετική επιστολή για την παύση ή παραίτησή του/της, καθώς και αντίγραφα της γραπτής επικοινωνίας του/της με τον υπό διορισμό ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία αναφορικά με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της αλλαγής.

Δ. Το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ), αφού εξετάσει τα υποβληθέντα έγγραφα, εισηγείται την παύση/παραίτηση ή μη του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.

Ε. Η παύση/ παραίτηση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας ισχύει από την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.

Η παρούσα Ανακοίνωση καταργεί την υπ’.αριθμ. 003/2015 Ανακοίνωση της ΕΛΤΕ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο