Εθνικό "μέτωπο" κατά της κρίσης ζητεί ο ΣΕΒ

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Δεκέμβριος 2008
Ως τελευταίο μέτρο απελπισίας και πρώτη απεγνωσμένη κίνηση πριν από το τέλος κάθε επιχείρησης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τις απολύσεις. Υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι το φάσμα της ανεργίας επικρέμαται πάνω από την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομία, στην Ελλάδα λόγω της δομής της οικονομίας και το μικρό μέγεθός τους, οι επιχειρήσεις –που στην πλειονότητα τους είναι οικογενειακές– δεν θέλουν τις απολύσεις. Taxheaven.gr

Εθνικό "μέτωπο" κατά της κρίσης ζητεί ο ΣΕΒ              

 
 Ως τελευταίο μέτρο απελπισίας και πρώτη απεγνωσμένη κίνηση πριν από το τέλος κάθε επιχείρησης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τις απολύσεις. Υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι το φάσμα της ανεργίας επικρέμαται πάνω από την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομία, στην Ελλάδα λόγω της δομής της οικονομίας και το μικρό μέγεθός τους, οι επιχειρήσεις –που στην πλειονότητα τους είναι οικογενειακές– δεν θέλουν τις απολύσεις.
 

Ο επιχειρηματικός κόσμος χθες διά του προέδρου του ΣΕΒ απηύθυνε μήνυμα εθνικής συνεννόησης και πρότεινε –εμμέσως πλην σαφέστατα– τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σημειώνοντας ότι η βαθιά κοινωνική αλλά και οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση.

Με αφετηρία τα γεγονότα του τελευταίου δεκαημέρου και την αντίδραση των νέων, ο κ. Δασκαλόπουλος, με μια τοποθέτηση βαθύτατα πολιτική, αλλά όχι κομματική, μίλησε για τέλος εποχής και για εκκωφαντικό μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη για το απαξιωμένο σύστημα το οποίο «οι νέοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να πετροβολήσουν».

Κάλεσε το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου σε γνήσια αυτοκριτική που να μεταφραστεί σε εξυγιαντική και ανορθωτική δράση μέσα από ενιαία βούληση για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός μακρόπνοου προγράμματος αλλαγών στη λειτουργία των θεσμών, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση και την αναπτυξιακή δομή.

Περιγράφοντας την κατάσταση των τελευταίων ημερών και δικαιολογώντας απολύτως την εξέγερση των νέων, ο κ. Δασκαλόπουλος μίλησε για οργή των νέων που αντανακλά την ελληνική πραγματικότητα στην οποία περισσεύει η διαφθορά και σπανίζουν οι αξίες. Μίλησε επίσης για ανυπαρξία του κράτους και χρεοκοπία των θεσμών. Για μυρωδιά αποσύνθεσης που απέπνεε ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Για «κοινωνία ανυπεράσπιστη και ταυτόχρονα ένοχη διότι αντιλήφθηκε ότι η δημοκρατία και η ευζωία δεν μπορούν να συγκαλύψουν πλέον την υστέρηση, τη μετριοκρατία και την απαξία. Για αχυρένιο σύστημα που μπορεί να αναφλεγεί με την παραμικρή σπίθα».

Ως απάντηση σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε σε επένδυση πολιτικού κεφαλαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξέλθει η χώρα από τη ζώνη κινδύνου που βρίσκεται σήμερα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Τώρα που λιγοστεύει το οικονομικό κεφάλαιο, απαιτείται να επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η λογιστική αντιμετώπισή της θα είναι μόνιμα ελλειμματική. Ο φόβος του πολιτικού κόστους θα διογκώνει συνέχεια το οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

«Σε αυτούς τους επώδυνους καιρούς», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, «η χώρα είναι επικίνδυνα ευάλωτη. Απαιτείται δραματική αλλαγή πλεύσης. Αλλαγή που προϋποθέτει συγκροτημένη διακυβέρνηση και αποτελεσματική διοίκηση για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο –με βάση τη διαμόρφωση σύγχρονων θεσμών και την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης». Τέλος απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις για το κατά πόσο προβλέπει τη δημιουργία «κόμματος επιχειρηματιών» ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι όταν οι επιχειρηματίες κάνουν τη δουλειά τους, τότε υπάρχει όφελος για την κοινωνία. Δεν είναι μεγαλύτερη η προσφορά κάποιου όταν απλώς αλλάζει καπέλο».
 
Πηγή Express