Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΕΟι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν ήταν και πάλι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με έναν προτεινόμενο φόρο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας να προβούν σε συμβιβασμό.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εισαγωγή προσωρινού φόρου 3% επί του κύκλου εργασιών από ορισμένες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Ο φόρος θα ισχύει για εταιρείες με συνολικό ετήσιο παγκόσμιο εισόδημα τουλάχιστον 750 εκατ. Ευρώ (850 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ) και έσοδα από την ΕΕ ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Η Επιτροπή είπε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, εν αναμονή μακροπρόθεσμης διεθνούς συμφωνίας για τον τρόπο φορολόγησης των κερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ψηφιακή Οικονομία.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις στην τελευταία τους συνάντηση τον Νοέμβριο, με την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 4ης Δεκεμβρίου, η Αυστρία, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, πρότεινε  ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια δήλωση του Συμβουλίου, ορισμένα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν «να αποδεχθούν το κείμενο για πολιτικούς λόγους ως ζήτημα αρχής, ενώ μερικοί άλλοι δεν ήταν ακόμη ικανοποιημένοι με ορισμένα συγκεκριμένα σημεία στο κείμενο».
Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί το οποιοδήποτε σχέδιο  πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το συμβιβαστικό κείμενο ανέφερε ότι ο φόρος θα πρέπει να είναι "ένα εύκολο στη λήψη μέτρο που στοχεύει στα έσοδα που προέρχονται από την προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών όπου οι χρήστες συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία δημιουργίας αξίας". Θα πρέπει να εφαρμόζεται "στα έσοδα που προκύπτουν από την παροχή ορισμένων μόνο ψηφιακών υπηρεσιών".

Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία επικεντρώθηκε στο πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων προγραμμάτων.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από το Συμβούλιο να εγκρίνει την οδηγία το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2019. Ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, εάν δεν έχει συμφωνηθεί καμία διεθνής λύση μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ο κ. Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη "θα μπορέσουν να συνάψουν συμβιβασμό ASAP το 2019" υπό την επερχόμενη Ρουμανική Προεδρία. Πρόσθεσε ότι "όλες οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους".

Ο αρμόδιος για το φόρο Επίτροπος Pierre Moscovici είπε ότι δεν θα "εγκαταλείψει". Τόνισε την ανάγκη να "συνεχίσουμε να μιλάμε και να βρούμε συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο".

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο