Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Aύξηση των φορολογικών εσόδων παρουσιάζουν οι χώρες του ΟΟΣΑΤα φορολογικά έσοδα στις χώρες του ΟΟΣΑ συνεχίζουν να αυξάνονται.  Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εταιρικών φόρων και στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ.

Η έκδοση του ετήσιου στατιστικού για τα έσοδα του ΟΟΣΑ του 2015 δείχνει ότι ο μέσος όρος του φόρου επί του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ αυξήθηκε ελαφρά το 2017 σε 34,2% έναντι 34,0% το 2016. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι τώρα υψηλότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο.

Η αύξηση των επιπέδων φόρου-ΑΕΠ παρατηρήθηκε σε 19 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ που παρείχαν προκαταρκτικά στοιχεία για το 2017, ενώ τα επίπεδα του ΑΕΠ μειώθηκαν στις υπόλοιπες 15 χώρες. Τα επίπεδα του φόρου προς το ΑΕΠ είναι τώρα υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση σε 21 χώρες και όλοι εκτός από οκτώ (Καναδάς, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Νορβηγία, Σλοβενία ​​και Σουηδία) ΑΕΠ από το 2009.

 

 

Αναλογία φόρου προς ΑΕΠ: Τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην ετήσια Στατιστική Εσόδων 2018 δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ (δηλ. Ο λόγος φόρου προς ΑΕΠ) συνέχισαν να αυξάνονται από το χαμηλό σημείο που παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες το 2008 και το 2009 ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Ο μέσος λόγος φόρου προς ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 34,2% το 2017 σε σύγκριση με 34,0% το 2016 και 33,7% το 2015. Ο δείκτης 2017 είναι ο υψηλότερος μέσος όρος του μέσου όρου του ΟΟΣΑ ως προς το ΑΕΠ από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή το 1965.Οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ σταθεροποιήθηκαν στο 19,3% κατά μέσο όρο το 2014 και έκτοτε παρέμειναν σε αυτό το επίπεδο. Δύο χώρες (Ελλάδα και Λουξεμβούργο) αύξησαν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιανουαρίου 2018, ενώ δύο χώρες (Ισλανδία και Ισραήλ) μείωσαν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με λιγότερα περιθώρια για την αύξηση των ήδη σχετικά υψηλών κανονικών συντελεστών ΦΠΑ, οι χώρες εφαρμόζουν όλο και περισσότερο ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τα μέτρα για την προστασία ή την αύξηση των εσόδων ΦΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση ορισμένων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής τους και περιορίζοντας τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Ένας αυξανόμενος αριθμός φορολογικών αρχών έχει εφαρμόσει ή εξετάζει την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της είσπραξης του ΦΠΑ σχετικά με τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο των ψηφιακών πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από υπεράκτιους πωλητές, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα του ΟΟΣΑ.


 

 Ετικέτες για αναζήτηση ΟΟΣΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο