Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Σ. Φάμελλος: «Μειώνεται η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες»


 
Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΤV100 της Θεσσαλονίκης, αφού επανέλαβε ότι ούτε ένα ευρώ από το τέλος χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας δεν μπαίνει στα ταμεία του κράτους, ανακοίνωσε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερις δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα διανεμηθούν από τους δήμους στους δημότες 50.000 πλαστικές σακούλες πολλαπλής χρήσης, 11.100 πάνινες τσάντες και περίπου 2.500 καροτσάκια μεταφοράς, για άτομα που υπάρχει ανάγκη επιπλέον στήριξης στα ψώνια τους (άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.). Γίνονται προσπάθειες ώστε η πιλοτική διανομή να γίνει εντός του 2018 ή τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η μαζική διανομή σε όλη τη χώρα θα γίνει μέσα στο 2019.
 
Στην αρχή της χρονιάς, όταν ξεκίνησε το μέτρο περιορισμού της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας, υπήρχε πάλι μια ένταση από τα ΜΜΕ, ακούσαμε καταστροφολογίες, μας έλεγαν για νέο χαράτσι κ.λπ. Οι πολίτες όμως απέδειξαν ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες, γιατί κανένας δεν θέλει στις παραλίες και στις θάλασσές μας, στα ρέματα και στα βουνά να βρίσκει πλαστικές σακούλες. Η προσπάθεια που εξελίχθηκε το 2018 μας έχει δώσει μέχρι στιγμής μια σημαντική μείωση όσον αφορά την κατανάλωση και αυτό θα φέρει άμεσα οφέλη για τους πολίτες”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.


 
Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, στόχος είναι να αποτραπεί η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι υπάρχει κάθε τρίμηνο μείωση της χρήσης της, παρ’ ότι το καλοκαίρι θα περίμενε κανείς να είναι αυξημένη. Αυτή τη στιγμή, τα έσοδα από το τέλος ανέρχονται σε 13.860.000 ευρώ και δείχνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα 462 εκατ. σακούλες από τα super markets και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής. Με αυτό τον ρυθμό, στο τέλος του χρόνου φαίνεται ότι θα φτάσουν στα 620 εκατ. σακούλες, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Ταυτόχρονα, έχει θεσπιστεί η σήμανση στις λεπτές πλαστικές σακούλες, ώστε να γνωρίζουμε και τις εισαγωγές και την ποιότητά τους, αλλά και να αποδίδουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς το τέλος ανακύκλωσης. Ο στόχος είναι στο τέλος του 2019 να αντιστοιχούν κάτω από 90 σακούλες ανά άτομο τον χρόνο, για όλες τις χρήσεις.
 
Οι προσπάθειες για τη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας δεν μπορούν να είναι ξεκομμένες από την ανακύκλωση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού και αυτό είναι μια “πρόσκληση” και προς την ελληνική βιομηχανία πλαστικού. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουμε και συνήθειες σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης. Σύμφωνα με τα νούμερα, σήμερα στα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού είναι περίπου 6-8%. Ο στόχος που έχουμε βάλει στη στρατηγική κυκλικής οικονομίας της χώρας είναι να φτάσουμε στο 50% ανακυκλώσιμου υλικού μέσα στα πλαστικά. Το μήνυμα για τους πολίτες αλλά και τους παραγωγούς είναι να ανακυκλώνουμε πολύ περισσότερο, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο και την περιβαλλοντική βιομηχανία, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας σε ελληνικές βιομηχανίες που θα ανακυκλώνουν πλαστικό. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για την αλλαγή συνηθειών όσον αφορά τη λεπτή πλαστική σακούλα”, τόνισε κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο