Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Έ. Αχτσιόγλου: «Η νέα στρατηγική απασχόλησης του ΟΟΣΑ βασίζεται στην αρχή μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς»


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 04-12-2018


Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση στο 2ο Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης του ΟΟΣΑ, που συνδιοργανώνουν στο Παρίσι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας κ’ Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε στη συζήτηση με αφορμή την δημοσίευση της “Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης του ΟΟΣΑ” και αντικείμενο την εφαρμογή της στα κράτη- μέλη, από κοινού με τον γγ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας, Ισπανίας και Χιλής και τους υφυπουργούς Εργασίας του Καναδά και της Ισπανίας.

Η Υπουργός Εργασίας, στην τοποθέτησή της, χαιρέτισε το γεγονός ότι «η νέα στρατηγική απασχόλησης του ΟΟΣΑ βασίζεται στην αρχή μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και απέχει από πολιτικές απορρύθμισης». Όπως εξήγησε, «τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ύφεσης εν μέσω της κρίσης, στόχευαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τα αποτελέσματα συντάραξαν τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία».

«Αυτό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας «δεν ήταν απλά καταστρεπτικό, αλλά αποκαλυπτικό: μέσα σε 5 μόνο χρόνια, η ανεργία αυξήθηκε από το 11% στο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην καταναλωτική ζήτηση και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25%».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνησή μας έκανε στροφή 180 μοιρών: εστιάσαμε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν καταργηθεί από το 2012, και την θέσαμε ως προτεραιότητα, ακριβώς επειδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το κύριο εργαλείο για την αύξηση των μισθών, για μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς», και πρόσθεσε ότι «μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 20% στο 12%, μέσα σε 3,5 χρόνια κατορθώσαμε να μειώσουμε την ανεργία από το 26,5% στο 18,9% και τώρα σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η πραγματική επίπτωση αυτών των αλλαγών στην οικονομία της χώρας ήταν η δημιουργία περισσότερων από 300.000 νέων θέσεων εργασίας και ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 1,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία» και τόνισε, τέλος, ότι «ένα καίριο συστατικό μιας ακμάζουσας οικονομίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας. Είναι αδύνατον μία οικονομία να αναπτυχθεί ενόσω η κοινωνία βιώνει αναταραχές και απόγνωση, εξαιτίας της ανισότητας και της αδικίας. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η προστασία της εργασίας είναι θεμελιώδης για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι αυτό που χρειάζεται για να ακμάσει η οικονομία σε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα».

Στο περιθώριο της Ημερίδας, η κ. Αχτσιόγλου είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Magdalena Valerio Cordero, η οποία επικεντρώθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που προωθούν και οι δύο Κυβερνήσεις για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και σε πλευρές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ισπανία το επόμενο έτος.

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον με τον Διευθυντή Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Stefano Scarpetta. Αντίστοιχα, σε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας, Miguel Cabrita, τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο