Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκρηκτική άνοδος 161,3% των ακάλυπτων επιταγών

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Νοέμβριο του 2008, καθώς τα ποσά αυξήθηκαν κατά 161,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ξεπερνώντας συνολικά από την αρχή της χρονιάς το 1,1 δισ. ευρώ.

Εκρηκτική άνοδος 161,3% των ακάλυπτων επιταγών              

 Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Νοέμβριο του 2008, καθώς τα ποσά αυξήθηκαν κατά 161,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ξεπερνώντας συνολικά από την αρχή της χρονιάς το 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη η οποία, αν μη τι άλλο, αποτελεί και «καμπανάκι» για τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά και μάλιστα όταν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση συνηγορεί στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση, προερχόμενη τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από την χαμηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας, τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 161,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και διαμορφώθηκαν στα 153,2 εκατ. ευρώ, έναντι 58,6 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2007.

Την ίδια στιγμή οι ακάλυπτες επιταγές εμφανίζονται οριακά αυξημένες, κατά 0,5% περίπου σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008, όπου και είχαν διαμορφωθεί στα 152,4 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την «έξαρση» των ακάλυπτων τους τελευταίους μήνες έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η κρίση ρευστότητας.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγει η Τειρεσίας, σημαντική αύξηση καταγράφουν στο διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου του 2008 το σύνολο των δεικτών ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές), έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Συγκεκριμένα το σύνολο των ποσών από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές στο εξεταζόμενο διάστημα του 2008 ανήλθαν σε 1,278 δισ. ευρώ έναντι 1,024 δισ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,8%.

Στο εντεκάμηνο το σύνολο των ποσών από ακάλυπτες επιταγές ανήλθε στα 1,121 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 859,7 εκατ. ευρώ περίπου στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,3%.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγράφουν αύξηση σε σχέση με τον περυσινό Νοέμβριο. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2007 σημειώνοντας αύξηση κατά 29,7%, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 (14,7 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,4%.

Το σύνολο τέλος των ποσών από απλήρωτες συναλλαγματικές για το εντεκάμηνο του 2008 εμφανίζει μείωση κατά 6,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα και ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας, στα 157 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 167,8 εκατ. ευρώ περίπου πέρυσι.

 Πηγή: Express.gr




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο