Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο λογιστής είναι ένας φιλόσοφος - Αν δεν βγαίνει από μέσα σου μην το κάνεις...

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

 

Ι. Πρόλογος

Όταν παθιάζεσαι με ό,τι καταπιάνεσαι, μοιραία κάποια στιγμή θα πετύχεις. Όταν η αγάπη γι΄αυτό που κάνεις πλημμυρίζει το σώμα σου, όταν το μεράκι κυλά στις φλέβες σου, τότε κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σε σταματήσει. Η κούραση, οι κακουχίες, οι κακοτοπιές και οι αναποδιές της ζωής, δεν είναι ικανές για να σε σταματήσουν όταν θέλεις πολύ να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου. Η κινητήριος δύναμη υπάρχει μέσα σου, στην ψυχή σου, αυτή σου δίνει το ρυθμό για να συνεχίσεις. Αυτή η δύναμη είναι που στυλώνει τα πόδια σου για να σηκωθείς όταν πέφτεις στην πορεία της ζωής σου. Η ψυχή σου δεν θα σε οδηγήσει ποτέ σε λάθος λιμάνι, δεν θα σε προδώσει ποτέ και στα δύσκολα σταυροδρόμια θα σε κατευθύνει για να πάρεις το σωστό μονοπάτι και να φτάσεις εκεί που πάντα ήθελες. Αλήθεια, είναι όμορφο να κάνεις όνειρα, όμως είναι ακόμη πιο όμορφο να παλεύεις άοκνα ώστε να τα πραγματοποιήσεις. Η επιτυχία είναι δεδομένη, όταν όλα αυτά ξεχύνονται σαν χείμαρρος από μέσα σου!

Ο Χένρι Μπουκόφκσι (Henry Charles Bukowski) είχε γράψει κάποτε το ακόλουθο, το οποίο βέβαια κατά την άποψή μου ισχύει γενικότερα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο για τη συγγραφή (σ.σ. το 'χω ξαναγράψει εν περιλήψει στο παρελθόν, αλλά θα το επαναλάβω αυτή τη φορά ολόκληρο). Αν αυτό που κάνουμε δεν βγαίνει από μέσα μας ορμητικά, τότε....

Ώστε θες να γίνεις συγγραφέας;

Αν δεν βγαίνει από μέσα σου ορμητικά
σε πείσμα όλων,
μην το κάνεις.
Αν δε βγει απρόσκλητο
από την καρδιά κι απ’ το μυαλό σου κι απ’ το στόμα
κι απ’ τα σωθικά σου,
μην το κάνεις.
Αν κάθεσαι με τις ώρες
και κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή σου
ή σκύβεις σαν καμπούρης πάνω από τη γραφομηχανή σου
ψάχνοντας βασανιστικά τις λέξεις,
μην το κάνεις.
Μην το κάνεις για τα λεφτά
Ή για τη δόξα,
Ας’ το καλύτερα.
Αν το κάνεις γιατί νομίζεις πως θα σου φέρει
γυναίκες ή άντρες στο κρεβάτι σου,
μην το κάνεις.
Αν κάθεσαι εκεί πέρα και
γράφεις ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια,
μην το κάνεις.
Αν ζορίζεσαι όταν σκέφτεσαι να το κάνεις,
τότε μην κάνεις.
Αν προσπαθείς να γράψεις όπως άλλος,
ξέχνα το.
Ας το καλύτερα.
Αν περιμένεις να βγει μουγκρίζοντας από μέσα σου,
τότε περίμενε υπομονετικά.
Κι αν δεν βγει με βαθύ βρυχηθμό,
κάνε κάτι άλλο.
Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στη γυναίκα σου
ή στην γκόμενά σου ή στον γκόμενό σου
ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε άλλον,
δεν είσαι έτοιμος να γίνεις συγγραφέας.
Μην γίνεις σαν τόσους και τόσους γραφιάδες,
μην γίνεις σαν κι αυτούς τους μύριους
που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς,
μην γίνεις κουτός και πληκτικός
και ξιπασμένος,
μην αφήνεις την αυταρέσκεια να σε κατασπαράξει.
Οι βιβλιοθήκες του κόσμου έχουν
πνιγεί στο χασμουρητό
με το σινάφι σου.
Μην προστεθείς κι εσύ σ’ αυτούς.
Μην το κάνεις.
Αν δεν εκτοξεύεται απ’ την ψυχή σου σαν πύραυλος,
Ας το καλύτερα.
Καν’ το μονάχα αν νιώσεις ότι το να μην το κάνεις
Θα σε οδηγήσει στην τρέλα,
στην αυτοκτονία ή στο φόνο.
Αλλιώς, μην το κάνεις.
Αν δεν νιώσεις ότι ο ήλιος μέσα σου
σου καίει τα σπλάχνα,
μην το κάνεις.
Όταν έρθει στ’ αλήθεια η ώρα,
κι αν έχεις το χάρισμα,
θα συμβεί
από μόνο του
και θα συνεχίσει να συμβαίνει
ώσπου να πεθάνεις ή ώσπου να πεθάνει εκείνο.
Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει.
Ποτέ δεν υπήρξε.

 


 

ΙΙ. Βρε, βρε, καλώς τα...

Κάθε χρόνο γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για τα τέλη κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια του έτους και πριν την τελική ανάρτησή τους, σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο εξελισσόταν μια παραφιλολογία, μία αυξάνονταν, την άλλη μειώνονταν και γενικώς υπήρχε μία συνεχόμενη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Τα τέλη κυκλοφορίας ήταν ανέκαθεν ένας εύκολος και ξεκούραστος πόρος για το κράτος. Για την πληροφόρησή σας δείτε την παρακάτω είδηση του κόμβου.

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ

¤

 

ΙΙΙ. Μειώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α., συντελεστών φόρου νομικών προσώπων, αλλά και κοινωνικό μέρισμα

Ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη οι τροπολογίες για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων, τις μειώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το κοινωνικό μέρισμα (δείτε τη σχετική ανάρτηση και αναλυτικά τις τροπολογίες και το ψηφισθέν νομοσχέδιο εδώ)

Τα δικαιολογητικά για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, σε αποκλειστικότητα, πριν ακόμη δοθούν στη δημοσιότητα, σας τα παρουσιάζω μέσα από το παρακάτω απόσπασμα (να το δείτε ολόκληρο γιατί είναι σημαντικό).


 

ΙV. Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος (Ε1), όταν δεν αλλάζει ο φόρος [ Σημαντική ]

Η Α.Α.Δ.Ε., με μια καλογραμμένη και σαφή εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1215/2018) δίνει οριστική λύση στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί εδώ και καιρό αναφορικά με την επιβολή προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις για μια σειρά περιπτώσεων.

Ενδεικτικές περιπτώσεις για τις οποίες δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση (διότι δεν επέρχεται αλλαγή στο ποσό του φόρου)

Εισαγωγή ή διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή

Τροποποίηση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN)

Εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2,

Μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3

Τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού

► Όταν συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.

Περιπτώσεις που επιβάλλεται πρόστιμο σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση

Δεν αποτελεί διόρθωση ελλιπούς δήλωσης η προσθήκη εξαρτώμενων μελών, η συμπλήρωση του κωδικού που αφορά στη φορολόγηση σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, στην αναπηρία, στην ηλικία προκειμένου να υπολογιστούν μειώσεις ή απαλλαγές που προβλέπονται (τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος), στον χαρακτηρισμό του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, καθώς και στην υπαγωγή στην παρ. 2 του άρθρου 58 του ΚΦΕ για νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν.4384/2016 κ.λπ., καθόσον τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης.

 •  ¤

   

  V. Αγρότες και τέλος επιτηδεύματος

  Δείτε το σχετικό άρθρο του φίλου και συναδέλφου Γ. Παπαδημητρίου αναφορικά με τους αγρότες και το τέλος επιτηδεύματος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις

  Αγρότες και τέλος επιτηδεύματος: Πότε εφαρμόζεται - ποιοι εξαιρούνται


  Σημείωση: Θυμίζουμε ότι, όσοι αγρότες διαθέτουν και αγροτικό φωτοβολταϊκό, τότε γι΄ αυτό, δεν υποχρεούνται σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος, διότι δεν θεωρείται ως υποκατάστημα κατά την έννοα των διατάξεων (βλ. άρθρο 31 παρ. δ' "Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α' 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ' της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010 (Α' 151), όπως ισχύει").

  Για τη σχέση της έννοιας του αγρότη, της αγροτικής παραγωγής και των φωτοβολταϊκών έχω κάνει λόγο στο παρελθόν και σήμερα δεν θα μακρηγορήσω γιατί απλά δεν θέλω να κουράζω τους αναγνώστες. Το μόνο που θα αναφέρω είναι πως ουσιαστικά οι χαμένοι στην όλη ιστορία με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ήταν τόσο οι αγρότες όσο και η αγροτική παραγωγή γενικότερα. Γιατί, οι αγρότες έγιναν άθυρμα στα χέρια κάποιων επιτήδειων που τους κορόιδεψαν και τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Οι αγρότες πριν μερικά χρόνια, ακολουθώντας το ρεύμα της τότε περιόδου πείστηκαν ότι θα βγάλουν εύκολο χρήμα, έπεσαν θύματα των πολιτικάντηδων και των καιροσκόπων που παραμόνευαν για να τους κατασπαράξουν! Τότε, οι περισσότεροι Έλληνες -αγρότες και μη- έψαχναν πως θα στήσουν κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και οι περισσότεροι -όντες άσχετοι με το αντικείμενο της ενέργειας-, έγιναν εύκολη λεία στα νύχια των τραπεζών που τους δάνεισαν με επαχθείς όρους, των προμηθευτών που έκαναν χρυσές δουλειές πουλώντας αφειδώς πανέλα, των μελετητών που κυκλοφορούσαν σε όλη την Ελλάδα προς άγρα πελατών και άλλων πολλών παρατρεχάμενων. Και όλα αυτά με την ανοχή της τότε κυβέρνησης και πολλών βουλευτών που σιγοντάριζαν την όλη προσπάθεια σπέκουλας που στήθηκε.

  Ας δούμε λοιπόν με διάθεση χιούμορ, την αληθινή σχέση της έννοιας του αγρότη και των αγροτικών φωτοβολταϊκών (σ.σ. δείτε ολόκληρο το παρακάτω σύντομο απόσπασμα)

   


   

  VI. Ασφαλιστικά θέματα του Ε.Φ.Κ.Α. που μας αφορούν

  Δείτε το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών [ Σημαντικό ]

   

  ■ Σημαντική: Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας - Δημοσιεύθηκαν οι πρώτες αποφάσεις

   

  Οι αποφάσεις αφορούν:

  Ασφαλισμένους στο π. ΟΓΑ λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.
  Δημοσιογράφους παλαιούς ασφαλισμένους στο π. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ με την ίδια ιδιότητα.
  Νέους ασφαλισμένους Ν.2084/1992 (μετά την 1/1/1993) με παράλληλη ασφάλιση σε δύο (2) φορείς.

  Τέθηκε την Παρασκευή σε λειτουργία η δυνατότητα υποβολής αίτησης για αμφισβήτηση της οφειλής σύμφωνα με το ν. 4554/2018.

   

  Σημαντική: Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017 Μη Μισθωτών - Παράταση καταβολής για τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018

   

  Η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών:
  - με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας
  - υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)
  πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018.
  Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή 7/12/2018.

  Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, οπότε καλό είναι να κάνουμε είσοδο στη σχετική πλατφόρμα του Ε.Φ.Κ.Α. και να δούμε τις εκκαθαρίσεις στις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων. Δείτε επίσης και τα ειδοποιητήρια των μη μισθωτών.

   

  ¤

  VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

  Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

  Χορήγηση της άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίουου Ανδρέα Σακελλαριάδη ]

  Μητρώο Τουριστικών πλοίων και Μικρών σκαφών του άρθρου 2 του ν. 4256/2014 - Το πλαίσιο, οι προθεσμίες, οι επιβαρύνσεις και οι οδηγίες για την ηλεκτρονική εφαρμογή του ου Φ. Τσατούρα ]

  Χρόνος διαφύλαξης φορολογικών βιβλίων και στοιχείωνου Θανάση Μανιώτη]

  Κανόνες ελέγχου (αν)ακρίβειας δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τραπεζικοί λογαριασμοίης Νένας Διονυσοπούλου ]

  Χρόνος φορολόγησης εισοδήματος από μείωση μετοχικού κεφαλαίου ης Τατιάνας Ψαριανού]

  Ο λογιστής και η εφορία στο ελληνικό τραγούδιου Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου]

   

  ¤

  VIII. Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

  ΔΕΔ 4310/2018 Δεν προσμετρώνται οι επιχορηγήσεις στον υπολογισμό ανάλωσης κεφαλαίου

  ΔΕΔ 1739/2018 Η μετακίνηση αγροτικών μηχανημάτων (τρακτέρ) από την Βουλγαρία στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών συνιστά ενδοκοινοτική απόκτηση

  ΔΕΔ 4431/2018 Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές λόγω της ΔΕΑΦ Α 1160573 ΕΞ 2015 με την οποία αποσαφηνίστηκε ο χρόνος κτήσης εισοδήματος προσωπικών εταιριών με διπλογραφικό σύστημα

  ΔΕΔ 4371 2018 Πρόστιμο για παρεμπόδιση ελέγχου

  ¤

  IX. Ο λογιστής είναι ένας φιλόσοφος, από το μακρινό 1959....

  Από το περιοδικό «Ο Λογιστής», του έτους 1959!   

   

  X. Daily briefing...

  Το briefing της ημέρας - Κοινωνικό μέρισμα, τροπολογίες, εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. (28.11.2018)


   

  XI. Μουσικό διάλειμμα

   

   

   

  ΧII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

  Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάποια ή κάποιες εξ αυτών:

  Σχολικοί φύλακες και ασφαλιστική κάλυψη: Διευκρινίσεις από το Υπ. Εργασίας

  Δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος στους σχολικούς συνεταιρισμούς του ν. 1566/1985

  ΠΟΦΕΕ: Προτάσεις βελτίωσης επί του υπό κατάθεση νομοσχεδίου περί συγχωνεύσεων

  Εισφορά διαδικτύου (2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ): Παράταση υποβολής για τους Δημόσιους φορείς

  ¤

   

  ΧΙII. Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις

  Yπόθεση C-295/17 Φορολογητέες πράξεις - Παροχή εξ επαχθούς αιτίας - Διάκριση της μη φορολογητέας αποζημιώσεως από τις φορολογητέες παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται έναντι καταβολής «αποζημιώσεως»

  Υπόθεση C-548/17 Φορολόγηση των αθλητικών μεσιτικών πρακτορείων για παίκτες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου – Πληρωμή σε δόσεις και υπό αίρεση – Γενεσιουργός αιτία, απαιτητό και είσπραξη του φόρου»

   

  ¤

   

  XΙV. Νομολογία

  ΣτΕ 2465/2018 Η εισφορά αλληλεγγύης είναι φόρος και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου Ι της ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου βασιλείου

   

   ¤

  XV. Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

  Δείτε το παρακάτω βίντεο από την αρχή έως το 03:50 λεπτό. Είναι από ένα δελτίο ειδήσεων της ΕΤ 2 (27.2.1990). Έχει ενδιαφέρον να το δείτε και να το ακούσετε, άλλωστε ούτε τέσσερα λεπτά δεν διαρκεί το κομμάτι το δελτίου που αφορά στη φορολογία. Γιατί τελικά, σε πολλά πράγματα γύρω από το φορολογικό γίγνεσθαι —και όχι μόνο— του τόπου, νιώθεις τελικά σαν να μην πέρασε μια μέρα.


   

   
  XVI. Οι προθεσμίες στη ζωή μας


 • Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου 2018

   Δώστε προσοχή σε ορισμένες υποχρεώσεις του μηνός.

   

  XVII. Επίλογος


  Στις 18/11/2018, έφυγε απ΄τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης σε ηλικία 78 ετών. Ο Γιώργος Σκούρτης, πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό Οι νταντάδες, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, και ακολούθησαν πολλά και σημαντικά θεατρικά έργα του. Επίσης, έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, στίχους και σενάρια.

  Σε μια συνέντευξή του το 2015 είχε τοποθετηθεί μεταξύ άλλων και στην ακόλουθη ερώτηση:

  Τι διαφορετικό φέρνει η νέα γενιά που δεν το είχαν οι προηγούμενες;

  Απ’ την Ιστορία δεν γλιτώνει κανείς. Αυτά που κι εμείς τα είχαμε, αλλά σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό – βλακεία, αμορφωσιά, απομόνωση στο Ίντερνετ και στα κινητά, αταλαντοσύνη, αγαμία, αφραγκία, απελπισία. Η χειρότερη γενιά. Και βέβαια, όλ’ αυτά και άλλα αρνητικά, τα εννοώ ως αποτέλεσμα του Μεγάλου Αδελφού. Ο καπιταλισμός είναι πανούργος κι αδυσώπητος. Για ποια νέα γενιά μιλάμε; Την ελληνική, την αμερικάνικη, την κινέζικη, τη νιγηριανή, τη βραζιλιάνικη; Όλες ίδιες είναι. Βλέπεις ντοκιμαντέρ απ’ τα βάθη της ζούγκλας, απ’ τις φαβέλες ως την Αρκτική κι όλοι με το κινητό στο χέρι, μπλουζάκια με λογότυπο μονοπωλίων, τηλεόραση και μπροστά της μια ολόκληρη φυλή να παρακολουθεί σαπουνόπερες και μαγειρικές και επιδείξεις μόδας και σφαγές, γενοκτονίες, τον όλεθρο της ανθρωπότητας. Και ταυτόχρονα αντιδρούν ή επαναστατούν ή τρομοκρατούν τον καπιταλισμό! Σε κάθε εκπομπή της τηλεόρασης θα δεις παρουσιαστές και καλεσμένους να φοράνε μπλουζάκια που διαφημίζουν μονοπώλια, δηλαδή σκλαβοπάζαρα. Και καμαρώνουν! Είναι μες στην καλή χαρά της μόδας! Και στη συνέχεια παραπονούνται «πώς κατάντησε η ζωή μας!» «Ω, Δία, τι μ......!» που αναφωνεί κι ο Αριστοφάνης στους Ιππής. Σε τέτοιες ανθρωποβόρες συνθήκες τι μπορεί να κάνει μια «νέα γενιά» σ’ ένα χρεοκοπημένο –οικονομικά και ιδεολογικά– κράτος, πνιγμένη απ’ την ανεργία, την έλλειψη κοινών οραμάτων, τον χυδαίο ευτελισμό της πολιτικής, την ερημοποίηση του περιβάλλοντος και λοβοτομημένη απ’ την τεχνολογία των μονοπωλίων; Κι εμείς μες στη φτώχια μεγαλώσαμε, περάσαμε δύσκολα, αλλά ήτανε ωραία. Γιατί υπήρχε το «αύριο θα είναι όλα καλύτερα». Αυτό πάει και τελείωσε… Σήμερα που ο θάνατος είναι το πιο διασκεδαστικό θέαμα, τι μπορεί να αλλάξει η νέα γενιά; Εδώ θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών. Νέες γενιές σ’ όλο τον κόσμο, αλλά «όλες μια Ιδέα είναι».

   

  Επειδή είναι το τελευταίο σχόλιό μου για το έτος 2018, να ευχηθώ επί τη ευκαιρία σε όλες και όλους καλά Χριστούγεννα, με υγεία και αγάπη. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και τύχη.


 • Εύχομαι καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

 • 

  Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
  Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

  Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
  Email:
  Θέμα:
  Μήνυμα:
   
  Δημιουργία νέας κατηγορίας

  Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο