Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ναυάγιο εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμα

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που προσδοκά να εισπράξει και από τις δύο ρυθμίσεις έσοδα συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ βλέπει τα σχέδια της να ανατρέπονται.

Σε ναυάγιο εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμα

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που προσδοκά να εισπράξει και από τις δύο ρυθμίσεις έσοδα συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ βλέπει τα σχέδια της να ανατρέπονται.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οφειλέτες του δημοσίου «γυρίζουν την πλάτη» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς εμφανίζονται απρόθυμοι να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που προσδοκά να εισπράξει και από τις δύο ρυθμίσεις έσοδα συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ βλέπει τα σχέδια της να ανατρέπονται.

Σε 15 ημέρες λήγει η προθεσμία της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006 και οι εφορίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στεγνώνουν από ρευστότητα εξαιτίας της κάθετης πτώσης του τζίρου και της κρίσης, προτιμούν όπως λένε να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να ελεγχθούν από την εφορία, παρά να υπαχθούν στη ρύθμιση καταβάλλοντας κάθε μήνα τις δόσεις του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την εφορία.

Επίσης στις 29 Δεκεμβρίου 2008 λήγει και η προθεσμία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Παράταση

Με τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων να έχει ξεπεράσει τα 2,8 δις. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να σκέφτονται να παρατείνουν τις προθεσμίες και για τις δύο ρυθμίσεις προκειμένου να υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2009.

Ήδη στη Καραγιώργη Σερβίας φθάνουν αιτήματα από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και λογιστές που ζητούν να δοθεί τουλάχιστον δίμηνη παράταση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς οι Δ.Ο.Υ. ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους επιστροφής του ΦΠΑ για να μπορέσουν οι εξαγωγείς να υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωση.

Όμως και οι εφορίες έχουν «κολλήσει» στη γραφειοκρατία, καθώς για να στείλουν τα ειδοποιητήρια στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, πρέπει να ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και μάλιστα από το 2000 μέχρι και το 2006.

Ελάχιστα είναι τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης που έχουν στείλει οι Δ.Ο.Υ. στους φορολογούμενους ενώ ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των επαγγελματιών που προσήλθαν από μόνοι τους στην εφορία για να περαιωθούν.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση αφορά περίπου 350.000 επιτηδευματίες με ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 ευρώ ανά χρήση ενώ εξαιρούνται οι επιτηδευματίες οι έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης από τη χρήση του 2003 και μετά.

ΕΤΑΚ

Στα χαρτιά όμως θα μείνει και η πρόβλεψη της κυβέρνησης για είσπραξη εσόδων ύψους 890 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) φέτος καθώς δεν προβλέπεται να εισπραχτούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων.

Το ΕΤΑΚ του 2008 για τα φυσικά πρόσωπα δεν αναμένεται να εισπραχθεί φέτος, καθώς η διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχει παγώσει. Το πιθανότερο πλέον είναι ότι το 2009 περίπου 3.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο φορές τον ίδιο φόρο.

Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να στηθούν στην ουρά της εφορίας τους για να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 ή να ζητήσουν να γίνει επανεκκαθάριση του φόρου ενώ αρκετοί θα κληθούν να διορθώσουν τηλεφωνικά ή μέσω internet, μέσα σε ένα 10ήμερο τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν κάνει στο Ε9 προκειμένου στη συνέχεια να τους σταλεί το εκκαθαριστικό με το φόρο που θα πληρώσουν.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο