Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καθυστερεί η εγκύκλιος για φορολόγηση των υπεραξιών

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ΕΧΑΕ καθώς λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του έτους παραμένει αδιευκρίνιστο επί της ουσίας το φορολογικό καθεστώς που θα επικρατήσει σε σχέση με τις υπεραξίες, όπως αυτό προβλέπεται στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Καθυστερεί η εγκύκλιος για φορολόγηση των υπεραξιών

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ΕΧΑΕ καθώς λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του έτους παραμένει αδιευκρίνιστο επί της ουσίας το φορολογικό καθεστώς που θα επικρατήσει σε σχέση με τις υπεραξίες, όπως αυτό προβλέπεται στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσω εγκυκλίου που θα πρέπει να εκδώσει το Υπουργείο Οικονομίας και για την οποία έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, όμως η εγκύκλιος αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Ιδιαίτερα απασχολεί ο φόρος υπεραξίας που θα ισχύσει για τις μετοχές οι οποίες αγοράζονται από 1.1.09. Τα ερωτήματα που διατυπώνονται από ξένους θεσμικούς επενδυτές τόσο προς τη διοίκηση του Χ.Α., όσο και προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες είναι πολλά και κρίσιμα στη φάση αυτή που τα funds σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν μέσω της κρίσης.

Η εγκύκλιος θα πρέπει να διευκρινίσει ποιοι ξένοι θα εξαιρούνται, πώς θα υλοποιηθεί η αποφυγή της διπλής φορολόγησης, πώς θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου κατά την εκκαθάριση και, τέλος, με ποιο τρόπο η ΕΧΑΕ θα εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά φορολόγησης. Είναι εντυπωσιακό πως ο φόρος υπεραξίας έχει εξαγγελθεί προ τριμήνου και το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφισθεί εδώ και αρκετές ημέρες στη Βουλή.

Το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των αρμοδίων φορέων εντός των προσεχών ημερών, όπως μας διαβεβαιώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αλλά εκφράζονται φόβοι πως εάν δεν δοθούν έγκαιρα οι σχετικές διευκρινίσεις αρκετοί ξένοι που διατηρούν -παρά τη μείωση των θέσεών τους- ποσοστό άνω του 50% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μπορεί να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις πριν από το τέλος του έτους.


Mηχανισμός
μειώνεται ότι απαιτείται ολόκληρος μηχανισμός προκειμένου οι χρηματιστηριακές να ενημερώσουν τους πελάτες τους, ενώ θα απαιτηθεί και η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων της ΕΧΑΕ. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο εκκρεμεί είναι η αμοιβή της ΕΧΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθετη πτώση των εσόδων της ΕΧΑΕ δημιουργεί ένα επιπλέον θέμα ώστε η αμοιβή προκειμένου η εταιρεία να πραγματοποιήσει το βαρύ αυτό έργο να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τουλάχιστον για τους μετόχους της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί πως δεδομένου ότι η συγκεκριμένη φορολογητέα ύλη για το 2009 με δεδομένη την πορεία των αγορών, δεν προϋπολογίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αυτό αποτελεί στοιχείο ώστε το υπουργείο να μη βιάζεται τουλάχιστον σε τούτη τη φάση.

Ωστόσο, εάν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, όσοι τουλάχιστον από αυτούς, επιθυμούν να επανατοποθετηθούν σε ένα μικρό εύρος χρόνου στο Χ.Α. σε τούτο το χαμηλό επίπεδο τιμών δεν το πράξουν εκτιμάται ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να βιώνει το μαρασμό που βιώνει στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Είναι αρκετοί εκείνοι που σημειώνουν πως η εικόνα στο Χρηματιστήριο το τελευταίο χρονικό διάστημα επηρεάζεται και από την παραπάνω ασάφεια.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο