Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...


18.11.2018

Γνωρίζετε ότι...

→ Ο νόμος για τα τέλη χαρτοσήμου πρόκειται να αντικατασταθεί με έναν σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Ως γνωστόν, η νομοθεσία περί Τελών Χαρτοσήμου προέρχεται από το 1931, οι διατάξεις της οποίας αφού τροποποιήθηκαν εκ των υστέρων με διάφορους νόμους, αποτελούν τον ισχύοντα σήμερα Κώδικα περί Τελών Χαρτοσήμου. Η ΑΑΔΕ έχει αναζητήσει προτάσεις αντίστοιχων φόρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποβάλει πρόταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, ανακοινώθηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ ότι προωθείται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία θα εφαρμοσθεί μέσα στο 2019 με έμφαση στη θεμελιώδη καινοτομία που προωθείται για την αυτόματη καταχώριση των τιμολογίων από τον εκδότη.

→ Το νομικό πλαίσιο του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) 15% –όπως και εμείς έχουμε επισημάνει επανειλημμένα– αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, παραδέχθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία.

→ Απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων από οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον το ακαθάριστο ποσό πληρωμής υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον εισπράττοντα στους διενεργούντες την πληρωμή φορείς, κατά την πληρωμή ή εξόφληση του τίτλου πληρωμής (ΠΟΛ.1274/27.12.2013).

→ Η αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης φορολογικής κύρωσης δεν εξετάζεται από το δικαστήριο της προσφυγής αυτεπαγγέλτως, αλλά μόνον κατόπιν προβολής αντίστοιχου λόγου από τον προσφεύγοντα. Ο προσφεύγων βαρύνεται να επικαλεσθεί την εν λόγω αρχή κατά τρόπο ειδικό και ορισμένο, προσδιορίζοντας τη νεότερη ρύθμιση, η οποία άγει, κατά τους ισχυρισμούς του, σε ελαφρύτερη γι’ αυτόν κύρωση, ενόψει των συνθηκών της περίπτωσής του (ΣτΕ 1438/2018).

→ Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο εργοδοτικό κόστος που υπολογίσθηκε με βάση την καταβολή καθαρού ποσού 1 ευρώ προς τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει στη Γαλλία 2,16 ευρώ, στην Αυστρία 2,05 ευρώ, στο Βέλγιο 2,04 ευρώ, στη Γερμανία 1,96 ευρώ και στην Ελλάδα 1,92 ευρώ. Στις τελευταίες θέσεις είναι το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει 1,44 ευρώ, στην Ιρλανδία 1,35 ευρώ, στη Μάλτα 1,30 ευρώ και στην Κύπρο 1,22 ευρώ. Το επιπλέον του καθαρού ποσό περιλαμβάνει τον φόρο και εισφορές εργοδότη και εργαζομένου προς ασφαλιστικά ταμεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά θέματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Tax & Outsourcing της Grant Thornton στο email: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο