Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

13% των εργοδοτών θα προβούν σε απολύσεις στο α` 3μηνο του 2009

Την επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα για το ΑΆ Τρίμηνο του 2009 καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower.

13% των εργοδοτών θα προβούν σε απολύσεις στο α` 3μηνο του 2009


Την επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα για το ΑΆ Τρίμηνο του 2009 καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower.

Ωστόσο, παρότι η ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να εμφανίσει κάμψη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν θετικές, φτάνοντας το +3%. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 ελλήνων εργοδοτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, το 16% των ελλήνων εργοδοτών θα προβούν σε προσλήψεις, το 13% σκοπεύουν να μειώσουν των αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 60% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν μείωση της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

«Οι πιέσεις που δέχεται η τοπική αγορά εργασίας από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναμένεται να αυξηθούν και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, τα οποία δείχνουν μια αγορά επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ποσοστό εργοδοτών της τάξεως του 16% δήλωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο φανερώνει πως ευκαιρίες –αν και περιορισμένες- θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για διαδικασίες πρόσληψης που κρατούν περισσότερο από ότι συνήθως. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι στην παρούσα φάση οι εργοδότες επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι ο εργαζόμενος που θα προσλάβουν ταιριάζει πραγματικά στην επιχείρηση και στην θέση για την οποία προορίζεται», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, βλέπουμε ότι οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση των ατόμων που απασχολούν στους επόμενους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται ασθενέστερος στους οχτώ από τους εννέα τομείς. Ο τομέας του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση, σημειώνοντας την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη του ερχόμενου τριμήνου, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το +14%, αυξημένες κατά οχτώ μονάδες σε σχέση με το Δ΄ Τρίμηνο του 2008. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τομείς της Μεταποίησης και των Εστιατορίων και Ξενοδοχείων, στους οποίους η αγορά εργασίας αναμένεται να ακολουθήσει αρνητική πορεία, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -4% και -21%, αντιστοίχως.   

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά τομέα, η Δρ Βενετία Κουσία δήλωσε: «Δύο είναι οι τομείς με τις θετικές προβλέψεις των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα της Έρευνας: ο κλάδος του Δημοσίου Τομέα & Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις. Ο τελευταίος, ιδιαίτερα, δείχνει να αντιστέκεται στην αρνητική ψυχολογία της αγοράς. Αντίθετα, η μείωση των Προοπτικών Απασχόλησης που καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών – 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- θα μπορούσε να αποδοθεί στον αναβρασμό που παρατηρείται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνώς και σε τοπικό επίπεδο. Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο σημαντική μείωση, της τάξεως των 17 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται και στον κλάδο των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Στον τομέα του Τουρισμού, η πτωτική τάση που σημειώθηκε για πρώτη φορά το προηγούμενο τρίμηνο συνεχίζεται, με τις Προοπτικές Απασχόλησης του κλάδου να διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο -21%».

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο