Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εντός των επόμενων ημερών η πρόσκληση για το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο τομέα

13 Νοέμβριου 2018 Σχόλια
Εντός των επόμενων ημερών η πρόσκληση για το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο τομέα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 13-11-2018

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, στη σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή “Πρώτη Είδηση”, αναφέρθηκε στη μη περικοπή των συντάξεων, τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της ελληνικής Κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται και από το σύνολο των στοιχείων της Κομισιόν. Δεν μιλάμε πια για αναστολή του μέτρου αλλά για ακύρωση», ενώ υπογράμμισε ότι: «είναι καθαρό πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε να κάνουμε με μέτρα που θα κλείνουν πληγές, όπως η ψήφιση του μέτρου για τα αναδρομικά από τη Βουλή ή η κατάθεση του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες».

«Η θετική εικόνα της οικονομίας διαρκώς διευρύνεται και δίνεται έτσι περισσότερος χώρος ελευθερίας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα τελευταία 3,5 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από 7 μονάδες και στον ιδιωτικό τομέα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας, το 70% των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «η αποτύπωση αυτού του μεγέθους ανεργίας είναι και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της βαθειάς αποτυχίας της συνταγής που επιλέχθηκε από την αρχή της κρίσης να εφαρμοστεί στην ελληνική περίπτωση», ενώ σημείωσε ότι «αυτό που έχει πια "κλειδώσει" είναι ένας ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που ξεπερνά το 2% το χρόνο».

Σχετικά με το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στον δημόσιο τομέα, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών», ενώ υπογράμμισε τον διττό ρόλο του προγράμματος, αφού «αφενός επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενο τους αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ, κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο». Όπως επισήμανε, «σε αυτό το πρόγραμμα, οι μισθοί για 12 μήνες θα προσεγγίζουν την αμοιβή ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου Π.Ε. ή Τ.Ε. στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα επιδόματα για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μισθοί που αντιστοιχούν και στο έργο που θέλουμε να παράξει αυτός ο κόσμος» και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες προσπάθειες τύπου stage, ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά αλλά ούτε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμη ότι: «η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, με το γεγονός πως έχουμε πετύχει τον κανόνα της μίας αποχώρησης προς μία πρόσληψη να δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πολύ σημαντικές προσλήψεις, με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόγραμμα των 10.000 νέων θέσεων εργασίας «σε κλάδους όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η αγροδιατροφή, στο οποίο ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, φθάνοντας έναν μισθό για κατόχους διδακτορικού μέχρι και τα 1.600 ευρώ, και στοχεύει στη σύνδεση νέων επιστημόνων με συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», ενώ ανέφερε πως η προκήρυξη για τον πρώτο κύκλο των 6.000 θέσεων αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα «ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα, είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από τον Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, και ακουμπάει στις πραγματικές της ανάγκες».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης