Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής κ. Ν. Αναλυτής τονίσει ότι "λόγω της κρίσης είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας του ταμείου διότι εν τω μεταξύ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι"

Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής κ. Ν. Αναλυτής τονίσει ότι "λόγω της κρίσης είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας του ταμείου διότι εν τω μεταξύ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι"

         Οι 17.000 άστεγοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι θα είναι οι πρώτοι που θα στηριχθούν οικονομικά από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ταμείο κατά της φτώχειας). Μετά το πρώτο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης 100-200 ευρώ και του «διπλού δώρου» Χριστουγέννων στους ανέργους, ξεκινά το ταμείο κατά της φτώχειας.

Περίπου έναν χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 3631 και περίπου 30 μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση περί σύστασής του. Εκτός απροόπτου, το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τη σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου, έναν μήνα μετά την τοποθέτηση του κ. Ν. Αναλυτή στη θέση του προέδρου. Το Ταμείο θα ενισχυθεί με 100 εκατ. ευρώ εφέτος και 350 εκατ. ευρώ το 2009.

Οπως δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Αναλυτής, λόγω της κρίσης είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας του Ταμείου διότι εν τω μεταξύ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, ενώ δημιουργείται στην κοινωνία αντιπαλότητα και τελικά εχθρότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Αναλυτής αναφέρει επίσης ότι ξεκινά από «μηδενική βάση», ότι η γραφειοκρατία είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ενώ οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι υψηλότερες απ ό,τι σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, η αποτελεσματικότητά τους είναι μικρότερη. Επίσης αναφέρει ότι «αργήσαμε» στο θέμα αυτό, το οποίο πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαλότητες.

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα καλύπτει το 19,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το Ταμείο καλείται να απαλύνει τις συνθήκες διαβίωσης των 832.456 φτωχών νοικοκυριών στα οποία ανήκουν 2.088.700 άτομα. Το ποσοστό φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες (20,9%) σε σχέση με τους άνδρες (18,3%). Τραγικό εξάλλου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα άνω των 65 ετών υπολογίζεται στο 27,9%, ενώ για άτομα ηλικίας 16-24 ετών το ποσοστό φθάνει στο 22,7%.

Η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ακόμη ότι:

_ Το φτωχότερο 20% του ελληνικού πληθυσμού καταναλώνει 5,9 φορές λιγότερα από το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού αυτού.

_ Υπάρχει έντονη διαφοροποίηση για το ύψος της καταναλωτικής δαπάνης μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών είναι ίση με 1.792 ευρώ. Ωστόσο, τα νοικοκυριά του Νομού Αττικής δαπανούν για αγορές κάθε μήνα 2.014 ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά στην περιφέρεια της Ηπείρου 1.252 ευρώ και του Β. Αιγαίου 1.371 ευρώ. Από τις 13 περιφέρειες της χώρας μόνο τρεις _ της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Ν. Αιγαίου _ έχουν μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη κατά νοικοκυριό υψηλότερη από τη μέση δαπάνη στο σύνολο της χώρας.

Ο ορισμός

της φτώχειας

Σύμφωνα με τον ορισμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, φτωχοί χαρακτηρίζονται οι πολίτες που έχουν καθαρό εισόδημα _ μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών _ χαμηλότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος όλων των πολιτών της χώρας. Στην Ελλάδα, με βάση τον ορισμό της Eurostat, το όριο της φτώχειας αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 5.649 ευρώ ανά άτομο και 11.864 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο