Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνήγορος: «Να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμού φιλανθρωπικών σωματείων σε ΦΕΚ»Υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμού φιλανθρωπικών σωματείων σε ΦΕΚ

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Νοέμβριος 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη
Ειδική επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά

Ο Συνήγορος εξέτασε αίτημα φιλανθρωπικών σωματείων για την κατάργηση της υποχρέωσης του διοικητικού και οικονομικού βάρους της δημοσίευσης ισολογισμού τους σε ΦΕΚ. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των αρμόδιων Δήμων, που εποπτεύουν τα φιλανθρωπικά σωματεία, προκειμένου να θεωρήσουν τα δελτία αποδείξεων είσπραξης αυτών, απαιτούν να έχει προηγηθεί η δημοσίευση του ισολογισμού σωματείων σε ΦΕΚ, πράξη που επιβαρύνεται με κόστος.

Το Νομοθετικό Διάταγμα (1111/1972, άρθρ. 10, παρ. 2 και άρθρ. 9, παρ. 1), που ρυθμίζει το θέμα, προβλέπει ότι ο ισολογισμός του φιλανθρωπικού σωματείου του οποίου το ύψος του ενεργητικού και παθητικού, υπερβαίνει το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δραχμών, δημοσιεύεται υποχρεωτικώς δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και ότι η είσπραξη παντός εσόδου ενεργείται βάσει διπλοτύπου είσπραξης εκ των προτέρων θεωρημένου.Ο Συνήγορος επεσήμανε ότι η εν λόγω υποχρέωση έχει καταργηθεί για τις επιχειρήσεις από το έτος 2015 (Ν. 4250/2014, άρθρ. 2, παρ. 1 και 3), για τις οποίες η δημοσίευση ισολογισμού πραγματοποιείται ατελώς, καθώς στην Αιτιολογική Έκθεση του νόμου τονίζεται ότι η στρατηγική επιλογή είναι η μείωση των διοικητικών βαρών, να αποτελεί πάγια πρακτική στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι το τέλος δημοσίευσης ισολογισμού κατ’ έτος, αποτελεί υπέρμετρη δαπάνη, για την υλοποίηση των σκοπών ενός σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θέτει σε δυσμενέστερη θέση, τους εν λόγω οργανισμούς ως εκ του σκοπού τους, σε σχέση με τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό πρότεινε στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας την ατελή δημοσίευση, ήδη από τις 30.01.2018.

Ο Συνήγορος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απαιτείται η ως άνω τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου η οποία θα ρυθμίσει το ζήτημα και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας την άμεση παρέμβασή του.

Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]


- Έγγραφο ΣτΠ προς Υπουργείο Εσωτερικών

- Έγγραφο ΣτΠ προς Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο