Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματιών

Την ώρα που η ΕΕ επανέρχεται δριμύτερη και πιέζει την Ελλάδα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες, ένα ακόμη Ταμείο παραμένει στο «κόκκινο», αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καλύπτοντας οριακά τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο προϋπολογισμός του οποίου για το 2009 παρουσιάζει έλλειμμα 503 εκατ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματιών

Την ώρα που η ΕΕ επανέρχεται δριμύτερη και πιέζει την Ελλάδα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες, ένα ακόμη Ταμείο παραμένει στο «κόκκινο», αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καλύπτοντας οριακά τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο προϋπολογισμός του οποίου για το 2009 παρουσιάζει έλλειμμα 503 εκατ. ευρώ. Το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να συζητήσει και να εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ και το 2008 έκλεισε με έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Το τρέχον έλλειμμα του Ταμείου καλύφθηκε με την κρατική επιχορήγηση, η οποία για το 2008 έφθασε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ταμείου κ. Κ.Παπαθανασίου διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξεικανένα πρόβλημα στην καταβολή τόσο του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους όσο και των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου.

Το επόμενο έτος ο κλάδος σύνταξης- όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα- θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 475 εκατ. ευρώ και ο κλάδος ασθενείας 70 εκατ. ευρώ. Τα αποθεματικά του Ταμείου αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ και είναι τοποθετημένα σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οπως είναι αναμενόμενο, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες. Στον ΟΑΕΕ, πέραν του ΤΕΒΕ, του Ταμείου Εμπόρων και του ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), εντάχθηκαν τον Αύγουστο και τρία μικρά Ταμεία. Το Πρόνοιας Ξενοδόχων, το Ταμείο των Ιπποδρόμων και το ΤΑΝΠΥ (ναυτικών πρακτόρων). Αυτή την περίοδο η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους είναι ένας προς 2,9.

Τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές για το 2008 παρουσίασαν αύξηση περίπου 11%, ωστόσο η εισφοδιαφυγή παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της τάξεως του 25%.

Πηγή Το Βήμα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο