Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

ΣτΠ: Έντοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών - μερισμάτων στο Μ.Τ.Σ.


Έντοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών – μερισμάτων στο Μ.Τ.Σ.

Περιγραφή

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την επανεξέταση και μείωση του ύψους του επιτοκίου με βάση το οποίο υπολογίζονταν μέχρι σήμερα οι τόκοι στην αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών σε χρήμα από το Μ.Τ.Σ. και τον Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ.

___________________________
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ TOΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
Κοινωνική Προστασία

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Μείωση του επιτοκίου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Π. Νικολόπουλος
Ειδικός Επιστήμονας: Γιάννης Τσελεκίδης

Νοέμβριος 2018

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, με Απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μειώθηκε δραστικά το επιτόκιο που επιβάλλεται στις περιπτώσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων μερισμάτων.

Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή έγινε αποδέκτης αναφορών συνταξιούχων στρατιωτικών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν διότι, από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), τους ζητούσαν να επιστρέψουν εντόκως, με επιτόκιο 6%, μερίσματα που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν αχρεώστητα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς το ΜΤΣ υποστήριξε ότι, κατά γενική αρχή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, η αναζήτηση από τον ασφαλιστικό οργανισμό αχρεωστήτως, πλην καλοπίστως, ληφθεισών περιοδικών ασφαλιστικών παροχών, μετά την πάροδο ευλόγου χρόνου από την είσπραξή τους, αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης, λόγω των απρόβλεπτων οικονομικών συνεπειών σε βάρος αυτού που έλαβε τις παροχές. Πολύ δε περισσότερο εάν τα ποσά αυτά αναζητούνται εντόκως και με ένα επιτόκιο που δεν συμβαδίζει με την εν γένει μακροοικονομική κατάσταση της χώρας. Η κατά τα ανωτέρω αναζήτηση των παροχών αυτών επιτρέπεται μόνο αν κριθεί ότι ο εισπράξας τα αναζητούμενα ποσά τελούσε, κατά την είσπραξή τους, σε δόλο έναντι της Διοίκησης.

Περαιτέρω στο έγγραφό του αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα, με το ν. 4387/2016, το επιτόκιο για την επιστροφή στο τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών μειώθηκε από το 5% στο 3% και μόνον εφόσον συνυπήρχε υπαιτιότητα του λαβόντος. Η επανεξέταση του επιτοκίου, με το οποίο βαρύνεται η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, κρίθηκε σκόπιμη, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4387/2016, καθώς τα επιτόκια του τραπεζικού τομέα έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σαφή πτωτική τάση.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την επανεξέταση του ζητήματος στο πρότυπο των νέων αυτών διατάξεων περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της αναλογικότητας.

Τελικά το ΔΣ του ΜΤΣ αποφάσισε ότι το επιτόκιο, στις περιπτώσεις επιστροφής μερισμάτων σε δόσεις, μειώνεται από 6% σε 2,5%, ενώ στην περίπτωση της εφάπαξ επιστροφής σε 1,5%.

Πληροφορίες: τηλ.: 213 1306600, email: [email protected]
_______________________________

Συνοδευτικά Αρχεία

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο