Ειδήσεις Επισημάνσεις

Η έννοια της ανωτέρας βίας στον ΚΦΔ για την μη επιβολή προστίμων

Το παρόν άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο από τους συνδρομητές του κόμβου και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

VIS MAJOR

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΦΔ  

Νένα Π. Διονυσοπούλου, Δικηγόρος


Στους ειδικούς φορολογικούς Νόμους υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που τάσσουν αποκλειστικές προθεσμίες[1] στους διοικούμενους, προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Οι προθεσμίες αυτές έχουν ανατρεπτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι μετά την άπρακτη πάροδο της τασσόμενης από το Νόμο προθεσμίας, χάνεται το δικαίωμα για τη διενέργεια της υπό κρίση πράξης χωρίς την επιβολή κυρώσεων[2] [3].  

Αναστολή της προθεσμίας γίνεται δεκτή λόγω συνδρομής ανώτερης βίας, που εμφανίζεται κατά τη λήξη της προθεσμίας και διαρκεί και μετά από αυτήν. Μετά δε τη λήξη της ανωτέρας βίας ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προβεί αμελλητί στην εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεών [4]. Η ανωτέρω αρχή, απόρροια της γενικής αρχής δικαίου που καθιερώνει το άρθρο 255 του ΑΚ,  είναι εφαρμοστέα χωρίς ν΄ απαιτείται κάθε φορά, δηλαδή σε κάθε ειδική φορολογική διάταξη, ειδική νομοθετική πρόβλεψη προς τούτο [5].

Ανωτέρα βία συνιστά κάθε γεγονός απρόβλεπτο, το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί ακόμη και με επίδειξη μέτρων εξαιρετικής επιμελείας και σύνεσης λόγω του οποίου καθίσταται ανέφικτο στον υπόχρεο να προβεί ο ίδιος ή με άλλο πρόσωπο στην (δια Νόμου) επιβαλλόμενη σε αυτόν ενέργεια.


........................

Για να δείτε την συνέχεια του άρθρου πρέπει να έχετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του κόμβου

Πατήστε εδώ για να δείτε τι προσφέρουν οι συνδρομητικές υπηρεσίες του κόμβου με την χαμηλότερη τιμή της αγοράς

Πατήστε εδώ για να δηλώσετε ενδιαφέρον

Πατήστε εδώ για να αποκτήσετε άμεσα συνδρομή εφόσον έχετε κάνει είσοδο σαν απλό μέλος στον κόμβο (log in)Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο