Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

ΣτΠ: Χορήγηση προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ σε κρατούμενους


Χορήγηση προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ σε κρατούμενους

Περιγραφή

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκδοση πρόσφατης εγκυκλίου οδηγίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ12α/Φ./Γ.Π.14542/308/24-9-2018), με την οποία προβλέπεται ότι η έκτιση στερητικής της ελευθερίας ποινής δεν συνιστά κώλυμα για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Η Αρχή εξέτασε σημαντικό αριθμό αναφορών κρατουμένων σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τη χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Προστασίας των Δήμων, με το σκεπτικό ότι δεν δικαιολογείται η επιδότησή τους, αφού ήδη τα έξοδα διαβίωσής τους έχουν αναληφθεί από το Δημόσιο. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι δεν υπήρχε πάγια άποψη της Διοίκησης επί του θέματος ούτε και ομοιόμορφη εφαρμογή από τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 233744/8784/2018/26-2-2018 έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επεσήμανε ότι οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα δεν συνιστούν εσωτερικούς ασθενείς ή τροφίμους σε δημόσιο νοσηλευτικό ή προνοιακό ίδρυμα, με την έννοια του άρθρου 2, περ. γ΄ της ΚΥΑ Γ4α/Φ.225/161/1989, ώστε να αποκλείεται εξ αυτού του λόγου η χορήγηση του σχετικού επιδόματος. Η Αρχή επανέφερε τις θέσεις που είχε εκφράσει με πόρισμα ήδη από το 2011, σύμφωνα με τις οποίες τα Καταστήματα Κράτησης καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και περίθαλψης των κρατουμένων, αλλά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Δεν αναιρείται, συνεπώς, η κοινωνική αποστολή του επιδόματος αναπηρίας με τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορθά έκανε δεκτό το αρμόδιο Υπουργείο.
________________________

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χορήγηση προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ σε κρατούμενους

Δικαίωση της πάγιας θέσης του ότι η έκτιση στερητικής της ελευθερίας ποινής δεν συνιστά κώλυμα για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη την έκδοση σχετικής εγκυκλίου οδηγίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή εξέτασε σημαντικό αριθμό αναφορών κρατουμένων σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τη χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Προστασίας των Δήμων (και παλαιότερα τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων), με το σκεπτικό ότι δεν δικαιολογείται η επιδότησή τους, αφού ήδη τα έξοδα διαβίωσής τους έχουν αναληφθεί από το Δημόσιο, γεγονός που καθιστά ανεκπλήρωτη πλέον την κοινωνική αποστολή του προγράμματος επιδότησης. Ωστόσο, μετά από ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι δεν υπήρχε πάγια και σαφής άποψη επί του ζητήματος από το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα άλλες Διευθύνσεις να μην εντάσσουν καθόλου ή να διακόπτουν την ένταξη κρατουμένων στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και άλλες (ιδιαίτερα δε εάν επρόκειτο για τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου της πρότερης κατοικίας του κρατουμένου) να συνεχίζουν την ένταξη κρατουμένων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζήτησε την οριστική επίλυση του ζητήματος υπό το πρίσμα των αρχών της νομιμότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση που είχε διατυπώσει διεξοδικά ήδη από το 2011 (Πόρισμα: «Χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας σε δικαιούχους που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή», Δεκέμβριος 2011).

Οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα δεν συνιστούν εσωτερικούς ασθενείς ή τροφίμους σε δημόσιο νοσηλευτικό ή προνοιακό ίδρυμα, γεγονός που θα αποτελούσε ενδεχομένως αρνητική προϋπόθεση για τη χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Επιπλέον, όπως η Αρχή ήδη επισήμανε στο Πόρισμά της με τίτλο «Συνθήκες Κράτησης Ατόμων με Αναπηρία» (Δεκέμβριος 2011), ακόμη και αν θεωρηθεί ότι τα Καταστήματα Κράτησης καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και περίθαλψης των κρατουμένων, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες, που προκύπτουν από την αναπηρία, ούτε άλλωστε στοχεύουν σ' αυτό.

Τελικά, με πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας, αποσαφηνίζεται ότι, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, χορηγούνται προνοιακά επιδόματα ΑμεΑ και σε άτομα που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή.

Πληροφορίες: 2131306600, [email protected]
_______________________________________


Συνοδευτικά Αρχεία

Εγκύκλιος Υπ. Εργασίας - Χορήγηση επιδομάτων ΑμεΑ σε κρατουμένουςΕτικέτες για αναζήτηση αναπηρία ΑμεΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο