Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Βρετανία

Σημαντικές περικοπές, στο 2,5% στην ευρωζώνη, στο 2% στη Βρετανία, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία.

Μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Βρετανία

Σημαντικές περικοπές, στο 2,5% στην ευρωζώνη, στο 2% στη Βρετανία, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία.

Κατά 0,75% μείωσε τελικά το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτοκιακή μείωση, καθώς η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση του πληθωρισμού αλλά και έντονη ύφεση της οικονομίας.

Έτσι, το επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,5%, που είναι το χαμηλότερο για δυόμιση χρόνια, και αποτελεί την τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία.

Στη Βρετανία, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα μείωσε τα επιτόκια σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προκαλώντας τα οικονομικά επιτελεία να βρουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της απειλής της οικονομικής ύφεσης, καθώς τα επιτόκια έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τώρα σε μηδενικά επίπεδα.

Όπως εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι, η μείωση των επιτοκίων κυμάνθηκε στο 1%, με τα βασικά επιτόκια στη Βρετανία να διαμορφώνονται πλέον στο 2%.

Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, κατά 1,5%, καθώς η χώρα αντιμετώπισε σημαντική πτώση του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων ήταν επιβεβλημένη λόγω των τρέχοντων οικονομικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.

Σε μειώσει επιτοκίων έχουν προβεί προσφάτως αρκετές κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αυτή την εβδομάδα μεγάλες μειώσεις επιτοκίων ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο