Ειδήσεις Τεχνολογία

Ανοίγει ο δρόμος για τους φορτιστές καυσίμου

Οι κάτοχοι φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και iPod περιμένουν υπομονετικά την επόμενη λύση στην τροφοδοσία των αγαπημένων τους συσκευών. Ως λύση, εδώ και καιρό, προτάσσονται οι φορτιστές αεριών ή υγρών καυσίμων, που θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια σε μια φορητή συσκευή για αρκετές ημέρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμός.

Ανοίγει ο δρόμος για τους φορτιστές καυσίμου
 
Οι κάτοχοι φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και iPod περιμένουν υπομονετικά την επόμενη λύση στην τροφοδοσία των αγαπημένων τους συσκευών. Ως λύση, εδώ και καιρό, προτάσσονται οι φορτιστές αεριών ή υγρών καυσίμων, που θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια σε μια φορητή συσκευή για αρκετές ημέρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμός.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες εσκεμμένα δε διοχετεύουν αυτή τη λύση στο εμπόριο, θέλοντας πρώτα να τελειοποιήσουν το μέγεθος, τη τιμή και τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και να βεβαιωθούν ότι δεν υπερθερμαίνονται.

Η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη τους, όταν το υπουργείο Μεταφορών απέσυρε σχετικό κανονισμό που απαγόρευε τη μεταφορά κυψελών μεθανόλης, βουτανίου και μυρμηκικού οξέως, με αεροπλάνο, αφού τα δύο πρώτα είναι επικίνδυνα εύφλεκτα υλικά ενώ το τρίτο κατατάσσεται στα οξειδωτικά.

«Ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αγοράς, η υπέρβαση του νομικού θέματος», δήλωσε η Σάρα Μπράντφορντ, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας της Frost & Sullivan. Τα κυτταρικά καύσιμα, στα οποία μία μικρή ποσότητα καυσίμου ρέει σε ένα μικρό επεξεργαστή για να παράγει ηλεκτρισμό χωρίς ανάφλεξη, στην ουσία καταργούν τον κλασικό φορτιστή, καθιερώνοντας την ειδική κασέτα καυσίμου που θα τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στη συσκευή.

Η Μπράντφορντ πιστεύει ότι τέτοια προίόντα απέχουν ένα με δύο χρόνια από την εμπορική τους διάθεση, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν πλέον οι εταιρείες ηλεκτρονικών. Η εταιρεία Lilliputian Systems, που ιδρύθηκε από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστόνης, σκοπεύει να κυκλοφορήσει φορητή κυψέλη καυσίμου μέσα στο επόμενο έτος, για όλες τις συσκευές που τροφοδοτούνται μέσω θύρας USΒ.

Ο φορτιστής μεγέθους πακέτου τσιγάρων, θα χρησιμοποιεί βουτάνιο, το ίδιο καύσιμο που χρησιμοποιείται σε αναπτήρες, ενώ θα μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές iPod, BlackBerry, GPS και ψηφιακές κάμερες, όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη το αντιπρόεδρος της εταιρείας, Μούλι Ραμάνι.

Κάθε κουταλιά του καυσίμου μπορεί να παρέχει είκοσι φορές χρονική διάρκεια μιας συμβατικής μπαταρίας ίδιου μεγέθους, με τιμή που θα κυμαίνεται στα 100 με 150 δολάρια για το σύστημα φόρτισης και ένα έως τρία δολάρια για το συμπλήρωμα καυσίμου.

Όπως ανέφερε ο Ματ Κονούτ, αναλυτής της Lenovo Group, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευαστών στον κόσμο, τα καύσιμα αυτά θα αντικαταστήσουν τελικά τους φορτιστές για τους φορητούς υπολογιστές, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια προτού καταστούν εμπορικά βιώσιμη λύση.

Η Toshiba έχει παρουσιάσει σε δύο εκθέσεις ηλεκτρονικών τα τελευταία χρόνια πρωτότυπα των φορτιστών καυσίμου που αναπτύσσει, χωρίς ωστόσο να θέτει ακριβής ημερομηνίες για εμπορική διάθεση του προϊόντος. Προς το παρόν, η εταιρεία προσανατολίζεται στην κυκλοφορία μιας νέας μπαταρίας λιθίου που θα μειώσει το χρόνο επαναφόρτισης των συσκευών.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο