Πρόταση σοκ από το ΕΒΕΑ για να αποφευχθούν απολύσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Δεκέμβριος 2008
Πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, με τη μορφή της εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πρόταση διατυπώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ΙΚΑ με τις εργοδοτικές ενώσεις και τα επιμελητήρια. Taxheaven.gr

Πρόταση "σοκ" από το ΕΒΕΑ για να αποφευχθούν απολύσεις


 Πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, με τη μορφή της εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πρόταση διατυπώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ΙΚΑ με τις εργοδοτικές ενώσεις και τα επιμελητήρια.

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις απάντησε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλη Πετραλιά εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική απασχόληση.

Επιφυλακτικοί ήταν οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΕΣΕΒΕΕ απέριψαν την πρόταση. Για άδικη και αντικοινωνική πρόταση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ενώ τα συνδικάτα αναμένεται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες και ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας της 10ης Δεκεμβρίου.

Τι είπε ο Κ.Μίχαλος για τα deals στην κρίση

Η διεθνής κρίση έχει οδηγήσει σε “πάγωμα” των επενδυτικών σχεδίων πολλών επιχειρήσεων και κάνει δυσκολότερη τη σύναψη νέων επιχειρηματικών deals, καθώς όπως είναι φυσικό, τόσο οι επενδυτές όσο και οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλου ο οποίος εξήγησε μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας The Leading Deals 2008, ότι το γεγονός αυτό με τη σειρά του προοιωνίζει ανακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

Επίσης ο Κ.Μίχαλος ανέφερε ότι η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών αποτελεί μία μορφή αναπτυξιακής επένδυσης, που συμβάλλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και δομών και συνεπώς στην απορρόφηση κεφαλαίων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, τη μείωση της ανεργίας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών. “Συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς και ενισχύει την προσπάθεια για καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση” σημείωσε.

Πηγή Ισοτιμία.

Για το ίδιο Θέμα η express γράφει


Μείωση χρόνου εργασίας για αποτροπή απολύσεων             
 
 Περιορισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 3 ή 4 ημέρες πρότεινε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στον διοικητή του ΙΚΑ Γ. Μέργο, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων για όσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μέργου με τους εκπροσώπους των κυριότερων εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, Κεντρική Eνωση Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ και ΕΒΕΘ) ο κ. Μίχαλος ζήτησε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται εβδομαδιαίως συνολικά 3 ή το πολύ 4 μέρες, συνεπώς θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται μόνο για αυτές, θεωρώντας ότι αυτό είναι προτιμότερο από το να χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία δήλωσε: «Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις».

Η εισήγηση του κ. Μίχαλου επιβεβαιώνει τις αρνητικές προβλέψεις των επιχειρηματιών για τη ζήτηση και τις πωλήσεις το 2009, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους. ΣΑ αυτό το κλίμα το ΕΒΕΑ ακολουθεί το παράδειγμα πολλών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μειώνουν παραγωγή και χρόνο εργασίας επιδιώκοντας τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων χωρίς μεγάλες αναταράξεις στην απασχόληση. Αξίζει να αναφερθεί ότι εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται 12 ημέρες τον μήνα και θα παίρνει 12 ένσημα. Eτσι, στο σύνολο μιας χρονιάς θα παίρνει 150 ένσημα, έναντι 300 που θα λάμβανε εάν εργαζόταν με κανονικό ωράριο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Γεώργιος Μέργος, αμέσως μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ «ενδιαφέρουσα», ενώ παρέπεμψε στο Yπουργείο Απασχόλησης για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης.

«Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού διαύλου, συνεχούς, επικοινωνίας τόσο για την επισήμανση, όσο και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις ολόκληρου του Οργανισμού είναι το ηλεκτρονικό ΙΚΑ, δηλαδή η πλήρης επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος μέχρι 31.12.2009, χωρίς χειρόγραφες διαδικασίες, στόχος που είναι γνωστός ως 010110. Αλλά και η ορθή υποβολή των ΑΠΔ, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής, και η διόρθωση των λαθών των ΑΠΔ από 01.07.09», δήλωσε ο κ. Μέργος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δεν συμμερίστηκε τα όσα πρότεινε ο κ. Μίχαλος, κάνοντας λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις. Ακόμη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι πρώιμο να συζητάμε για τέτοια θέματα, καθώς τα προβλήματα της κρίσης έως τώρα είναι μόνο ψυχολογικά και ότι τον Φεβρουάριο θα φανούν τα πραγματικά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης τόνισε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει κάθε μορφή ευελιξίας και δεν χρειάζονται νέα μέτρα, στηρίζοντας την πρόταση του κ. Μίχαλου.

Παράλληλα, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των συνδικάτων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Μέσα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε πρόκειται για μια απαράδεκτη, άδικη, αντικοινωνική, αναποτελεσματική πρόταση. Τα σκληρά εργοδοτικά συμφέροντα θέλουν να απομυζήσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα το δεχτούμε, θα αγωνιστούμε να αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Στη Γενική Απεργία στις 10 Δεκέμβρη που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα μας βρουν μπροστά τους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους».

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης επισήμανε: «Κάποιοι πάνε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να επωφεληθούν από την κρίση ιδία οφέλη. Εμείς δεν θα ανεχθούμε ούτε υπερβολές, ούτε την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων για να εξακολουθήσουν κάποιοι να χαίρονται τα υπερκέρδη τους, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο».