Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διάψευση των προσδοκιών για γενική μείωση του ΦΠΑ

«Πολύ μικρά» λόγω υψηλού δημόσιου χρέους χαρακτήρισε χθες ο ΥΠΕΘΟ Γιώργος Αλογοσκούφης τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας για πρόσθετα μέτρα, στο πλαίσιο του «πακέτου» μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε. "Τα περιθώριά μας έχουν καθοριστεί στον προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός.

Διάψευση των προσδοκιών για γενική μείωση του ΦΠΑ              

 «Πολύ μικρά» λόγω υψηλού δημόσιου χρέους χαρακτήρισε χθες ο ΥΠΕΘΟ Γιώργος Αλογοσκούφης τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας για πρόσθετα μέτρα, στο πλαίσιο του «πακέτου» μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε. "Τα περιθώριά μας έχουν καθοριστεί στον προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός.
 

Ερωτηθείς για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα αφιερωθεί από ελληνικής πλευράς για τη λήψη μέτρων με στόχο την έξοδο από την κρίση, σε σχέση με το 1,5% που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε: «Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν, με ένα συντονισμένο τρόπο βεβαίως, ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία». Και τόνισε: «Oπως ξέρετε, λόγω του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους, τα δικά μας περιθώρια είναι πάρα πολύ μικρά».

Oσον αφορά την παρατήρηση του Ζοζέ Μπαρόζο ότι σε περίπτωση που μία χώρα αφιερώσει λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής περί 1,5% είναι τάξη μεγέθους και δεν είναι υποχρεωτική. Και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα ειδικά, η Επιτροπή έχει πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα και ότι πρέπει να έχει υπόψη της και τον τρόπο που την αξιολογούν οι αγορές λόγω ακριβώς του υψηλού χρέους». Aλλωστε, πρόσθεσε ότι «δεν είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια σε όλες τις χώρες τα ίδια. Αυτό που είναι σαφές και από την πρόταση της Επιτροπής και από τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα είναι ότι ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάλογα με την κατάστασή τους, οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά περιθώρια να αντιδράσουν στην κρίση. Συντονισμός δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν ακριβώς το ίδιο».

Σχετικά με τη δέσμευση των υπουργών της ευρωζώνης να μην προβούν σε μείωση του γενικού συντελεστή του ΦΠΑ, ο υπουργός είπε ότι «υπήρξε μία γενικότερη συμφωνία ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η κρίση». «Η μείωση του ΦΠΑ», επισήμανε ο υπουργός, «δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση των τιμών, ώστε να υπάρχει όφελος για τους καταναλωτές και συνεπώς ώθηση για την οικονομία. Oταν μάλιστα είναι προσωρινή και πρέπει να αντιστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Γ. Αλογοσκούφης κατέληξε με τη διαπίστωση ότι «είμαστε σε πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά, που πρέπει να συνδυάσουμε πολλές φορές αντικρουόμενες επιδιώξεις αλλά με τον συντονισμό και τη συζήτηση που γίνεται, με την αλληλεξάρτηση που υπάρχει στην Ευρώπη, πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».


Αλμούνια για το ελληνικό έλλειμμα

 Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωρίζει, εντός του Ιανουαρίου, εάν το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερο του ανώτατου αποδεκτού ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2008.

Η Επιτροπή έχει εκτιμήσει στις προβλέψεις του Νοεμβρίου ότι το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

Ο Ισπανός επίτροπος πρόσθεσε ότι μπορεί μεν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας να εφαρμόζονται με ελαστικότητα στις παρούσες συνθήκες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική η πειθαρχία που επιβάλλει η ίδια η αγορά. Aκόμη αναφέρθηκε στην αύξηση του λεγόμενου «σπρεντ» των επιτοκίων δανεισμού στα κρατικά ομόλογα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περίπτωση της Ελλάδας.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο