Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

«Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου 2018-2019»ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Αθήνα, 23/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων με θέμα «Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου 2018-2019» στις 19-21 Οκτωβρίου στο Ρίο Αχαΐας.

Η τοποθέτησή του κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες. Αρχικά, αναφέρθηκε στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο υλοποιήθηκαν οι πρόσφατες αλλαγές του εταιρικού δικαίου. Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης. Τέλος, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να διέπουν τη σχέση μεταξύ Πολιτείας και εταιρειών.

Στο πρώτο σκέλος, υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου αποτελεί μια συνολική και συστηματική προσπάθεια, με συγκεκριμένους πυλώνες: τροποποίηση του νόμου σχετικά με τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ν.4541/2018), το νέο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, το σχέδιο νόμου περί εταιρικών μετασχηματισμών και τη διαδικασία αλλαγής του πλαισίου σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σε αυτό το σημείο ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα ιδιοκτησίας σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις εταιρείες στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαίου των ΑΕ και επεσήμανε ότι ο ν. 4548/2018 είναι ένα ζωντανό κείμενο, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να βελτιωθεί, αν χρειάζεται, με βάση και τα συμπεράσματα του νομοσχεδίου. Έπειτα, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τους μετασχηματισμούς, το οποίο έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και του οποίου «η διαδικασία κατάρτισής θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα να εκσυγχρονιστούν οι αποκαλούμενοι «αναπτυξιακοί» νόμοι (ν.δ. 1297/1972, ν. 2166/1993), οι οποίοι χορηγούν φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και δήλωσε ότι θα υπάρξει σχετική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Ανακοίνωσε τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το ΓΕΜΗ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της απλοποίησης των διαδικασιών.

Στο τρίτο μέρος, επεσήμανε ότι «το κράτος αποφάσισε να είναι ειλικρινές με τον εαυτό του» και για το λόγο αυτό καταργήθηκε η αναποτελεσματική διάταξη περί εποπτείας επί των ΑΕ, καθώς το «κράτος δεν πρέπει να διεκδικεί ρόλο τον οποίο δεν κατάφερε να πραγματώσει».

Στην ερώτηση αν «το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά», η απάντηση είναι ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες θέσπισης εργαλείων δεύτερης ευκαιρίας και προληπτικής αναδιάρθρωσης, σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο