Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΕ: Οι ταξιδιώτες θα αγοράζουν περισσότερα αφορολόγητα προϊόντα

2 Δεκέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Μεγαλύτερη ποσότητα αφορολόγητου κρασιού ή αρωμάτων θα μπορούν να φέρουν στις αποσκευές τους οι ταξιδιώτες στην ΕΕ σύμφωνα με νέους κανονισμούς για τις εισαγωγές αφορολόγητων προϊόντων που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ. Η νέα νομοθεσία αυξάνει τη μέγιστη αξία και ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει ένα άτομο μαζί του χωρίς να καταβάλλει δασμούς εισαγωγής.
ΕΕ: Οι ταξιδιώτες θα αγοράζουν περισσότερα αφορολόγητα προϊόντα

Μεγαλύτερη ποσότητα αφορολόγητου κρασιού ή αρωμάτων θα μπορούν να φέρουν στις αποσκευές τους οι ταξιδιώτες στην ΕΕ σύμφωνα με νέους κανονισμούς για τις εισαγωγές αφορολόγητων προϊόντων που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ. Η νέα νομοθεσία αυξάνει τη μέγιστη αξία και ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει ένα άτομο μαζί του χωρίς να καταβάλλει δασμούς εισαγωγής.

Εφεξής αυτοί που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς μπορούν να εισαγάγουν χωρίς δασμούς προϊόντα μέγιστης αξίας συνολικά 430 ευρώ, έναντι 175 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η μέγιστη αξία των προϊόντων που μπορούν να μεταφέρουν όσοι ταξιδεύουν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς στην ΕΕ ανέρχεται σε 300 ευρώ. Αυτό το όριο αποφασίστηκε «λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των χωρών μελών που έχουν χερσαία σύνορα με χώρες στις οποίες οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές από αυτές στην ΕΕ», διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο τα όρια αυτά των 430 και 300 ευρώ δεν αφορούν ορισμένα προϊόντα, όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη ποτά ή τα αρώματα, τα οποία υπόκεινται και σήμερα σε ποσοτικούς περιορισμούς (πχ. σε λίτρα ή σε αριθμό...).

Για τα αρώματα, τις κολώνιες και το τσάι καταργείται εφεξής το ποσοτικό όριο, ενώ για το κρασί διπλασιάζεται από τα 2 λίτρα που είναι σήμερα στα 4 λίτρα. Για την μπίρα εισάγεται όριο 16 λίτρων, ενώ για τα οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 22% το όριο του 1 λίτρου παραμένει το ίδιο.

Για τα τσιγάρα, το όριο των 200 τσιγάρων δεν αλλάζει επίσης, όμως κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να το μειώσει στα 40 τσιγάρα για να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές του για τη δημόσια υγεία.

Βάσει των νέων μέτρων, όποιος ταξιδεύει αεροπορικώς θα μπορεί να φέρει μαζί του αφορολόγητα στην ΕΕ 200 τσιγάρα, ένα λίτρο ρακί, τέσσερα λίτρα κρασί, 16 λίτρα μπίρα και προϊόντα συνολικής αξίας 430 ευρώ (παιγνίδια, αρώματα, ηλεκτρονικά εξαρτήματα κλπ).

«Η ισχύς των νέων αυτών ορίων (...) αποτελεί μια καλή είδηση για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Μεγάλος αριθμός από τους κανονισμούς που ίσχυαν από το 1969, δεν ανταποκρίνονταν στις σημερινές ανάγκες», σχολίασε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τους δασμούς, Λάζλο Κόβακς.

www.kathimerini.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης