Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σωσίβιο 9 δισ. για 1.000 επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

2 Δεκέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Mετά την οριστική διευθέτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας προχωρεί στον σχεδιασμό και νέου σχεδίου, ύψους 9 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος.
Σωσίβιο 9 δισ. για 1.000 επιχειρήσεις στα Βαλκάνια              

 Mετά την οριστική διευθέτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας προχωρεί στον σχεδιασμό και νέου σχεδίου, ύψους 9 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με το νέο σχέδιο των 9 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις τράπεζες στοχεύουν να χρηματοδοτήσουν τις αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες των περίπου 1.000 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Αιτία για τη σχεδιαζόμενη αυτή κινητοποίηση από πλευράς Δημοσίου και τραπεζών, αποτέλεσε η πίεση που άσκησαν οι δανειοδοτούμενες από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιχειρήσεις που λειτουργούν στα Βαλκάνια για την αυξημένη ροή χρηματοδότησης η οποία τις τελευταίες εβδομάδες και λόγω της διεθνούς κρίσης, είχε ουσιαστικά ανακοπεί.

Σημειώνεται ότι μόνο στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περί τις 540 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων (σε επιχειρήσεις και ιδιώτες) των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 56 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα εκτός των τειχών άτυπα αλλά ουσιαστικά έθεσαν το όλο ζήτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, τη σύμφωνα γνώμη της οποίας θεωρούν δεδομένη.

Και αυτό γιατί τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι τεχνοκράτες της ΤτΕ ελπίζουν ότι η ενεργοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ θα τονώσει την κατανάλωση αλλά εκτιμάται ότι το ποσό δεν αρκεί για την πλήρη ομαλοποίηση του συστήματος.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου ότι το πακέτο των 28 δισ. ίσως αποδειχθεί μετριοπαθές, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί το ύψος των κρατικών κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην οικονομία μέσω διεύρυνσης του πακέτου ή υιοθέτησης δεύτερου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ αφορά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά εντός Ελλάδος ενώ το υπό συζήτηση νέο πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν σε ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία και Αίγυπτο.

Ζήτημα για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κύπρου, δεν υφίσταται επί του παρόντος δεδομένου ότι οι τράπεζες που υπάρχουν στη νήσο αντλούν πολύ περισσότερες καταθέσεις από τα δάνεια που χορηγούν. Ενδεικτικά η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank εμφανίζουν δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις 86,3% και 94% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Eλληνες τραπεζίτες, σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων που διοικούν.

Στο πλαίσιο αυτό ως πρώτο βήμα εξετάζουν να μη δώσουν μέρισμα για το 2008 και να κεφαλαιοποιήσουν τα μερίσματα. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες διανέμουν περίπου το 40% των κερδών τους, υπολογίζεται ότι από την κίνηση αυτή τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος θα ενισχυθούν συνολικά κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Το πακέτο των μέτρων στήριξης των τραπεζών δεν αφορά τις δραστηριότητες αυτές. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έχει κάνει ξεκάθαρο σε κάθε τόνο προς τους τραπεζίτες ότι τα χρήματα των Eλλήνων φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για να χορηγήσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα, ενώ και ο κ. Προβόπουλος, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Tραπέζης της Ελλάδος, έχει αναλάβει την αποστολή να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα φθάσουν στον τελικό αποδέκτη.

 
 Πηγή: Express.gr  
 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης