Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σωσίβιο 9 δισ. για 1.000 επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

Mετά την οριστική διευθέτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας προχωρεί στον σχεδιασμό και νέου σχεδίου, ύψους 9 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος.

Σωσίβιο 9 δισ. για 1.000 επιχειρήσεις στα Βαλκάνια              

 Mετά την οριστική διευθέτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας προχωρεί στον σχεδιασμό και νέου σχεδίου, ύψους 9 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με το νέο σχέδιο των 9 δισ. ευρώ, το Yπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις τράπεζες στοχεύουν να χρηματοδοτήσουν τις αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες των περίπου 1.000 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Αιτία για τη σχεδιαζόμενη αυτή κινητοποίηση από πλευράς Δημοσίου και τραπεζών, αποτέλεσε η πίεση που άσκησαν οι δανειοδοτούμενες από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιχειρήσεις που λειτουργούν στα Βαλκάνια για την αυξημένη ροή χρηματοδότησης η οποία τις τελευταίες εβδομάδες και λόγω της διεθνούς κρίσης, είχε ουσιαστικά ανακοπεί.

Σημειώνεται ότι μόνο στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περί τις 540 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων (σε επιχειρήσεις και ιδιώτες) των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 56 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα εκτός των τειχών άτυπα αλλά ουσιαστικά έθεσαν το όλο ζήτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, τη σύμφωνα γνώμη της οποίας θεωρούν δεδομένη.

Και αυτό γιατί τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι τεχνοκράτες της ΤτΕ ελπίζουν ότι η ενεργοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ θα τονώσει την κατανάλωση αλλά εκτιμάται ότι το ποσό δεν αρκεί για την πλήρη ομαλοποίηση του συστήματος.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου ότι το πακέτο των 28 δισ. ίσως αποδειχθεί μετριοπαθές, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί το ύψος των κρατικών κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην οικονομία μέσω διεύρυνσης του πακέτου ή υιοθέτησης δεύτερου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ αφορά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά εντός Ελλάδος ενώ το υπό συζήτηση νέο πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν σε ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία και Αίγυπτο.

Ζήτημα για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κύπρου, δεν υφίσταται επί του παρόντος δεδομένου ότι οι τράπεζες που υπάρχουν στη νήσο αντλούν πολύ περισσότερες καταθέσεις από τα δάνεια που χορηγούν. Ενδεικτικά η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank εμφανίζουν δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις 86,3% και 94% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Eλληνες τραπεζίτες, σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων που διοικούν.

Στο πλαίσιο αυτό ως πρώτο βήμα εξετάζουν να μη δώσουν μέρισμα για το 2008 και να κεφαλαιοποιήσουν τα μερίσματα. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες διανέμουν περίπου το 40% των κερδών τους, υπολογίζεται ότι από την κίνηση αυτή τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος θα ενισχυθούν συνολικά κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Το πακέτο των μέτρων στήριξης των τραπεζών δεν αφορά τις δραστηριότητες αυτές. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έχει κάνει ξεκάθαρο σε κάθε τόνο προς τους τραπεζίτες ότι τα χρήματα των Eλλήνων φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για να χορηγήσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα, ενώ και ο κ. Προβόπουλος, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Tραπέζης της Ελλάδος, έχει αναλάβει την αποστολή να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα φθάσουν στον τελικό αποδέκτη.

 
 Πηγή: Express.gr  
 




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο