Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Πόθεν έσχες: Ατομική ευθύνη και για εν διαστάσει συζύγους - Υποχρέωση υποβολής και από δικαστικούςΘα είναι πλέον και «πόθεν», όχι μόνο «έσχες» - ατομική ευθύνη και για εν διαστάσει συζύγους - υποχρέωση υποβολής και από δικαστικούς

Ξεκαθαρίζεται πλέον ότι είναι αδίκημα η μη δικαιολόγηση δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες», που θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν και εν διαστάσει σύζυγοι, καθώς και οι δικαστικοί, είπε ο εισηγητής του νομοσχεδίου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Μετρητά «στο στρώμα», τιμαλφή, έργα Τέχνης και άλλα κινητά στοιχεία θα πρέπει στο εξής να δηλώνονται και δικαιολογούνται.

«Στο άρθρο 7 παρ. 2 αποκαθίσταται ο πυρήνας του "πόθεν έσχες" ... το "πόθεν"», θα πρέπει δηλαδή να αναφέρεται και η πηγή εισοδήματος. «Ξεκαθαρίζεται ότι είναι αδίκημα και παραβίαση του "πόθεν έσχες" όταν η επαύξηση των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα», ήταν η καταληκτική επισήμανση της συνέντευξης του κ. Θεοφύλακτου.
 
Όπως ανέφερε ξεκινώντας, το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» είναι σημαντικό γιατί «αποκαθιστά την υποβολή του με ηλεκτρονικό τρόπο και κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες για ζητήματα που ανέκυψαν, ενώ εξομαλύνει την εικόνα των σχέσεων της κυβέρνησης και της Αριστεράς με την Δικαιοσύνη. Η ουσία των σχέσεων είναι πάντα καλή, πάντα σωστή, ωστόσο συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να την παρουσιάσουν ότι υπάρχει κόντρα με την Δικαιοσύνη. Η Αριστερά και ο δημοκρατικός χώρος όχι μόνο δεν κοντράρεται με την Δικαιοσύνη, αλλά είναι επιδίωξη και απαίτησή του η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αυτή είναι που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη και τις ελευθερίες, πέραν από τους πολιτικούς αγώνες».
 
«Υπάρχει κάτι πιο δημοκρατικό από το "Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου", που προβλέπει το Σύνταγμα και θωρακίζει και προστατεύει η Δικαιοσύνη; αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες οι άλλες εξουσίες είχαν καταφέρει να την απενεργοποιήσουν ... αυτό τελειώνει με εμάς. Φροντίζουμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, γιατί αυτή ακριβώς υπερασπίζεται τελικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Αυτήν θέλουμε, γι' αυτήν παλεύουμε, αυτήν θέλει ο ελληνικός λαός. Είναι το ultimum refugium, το ύστατο καταφύγιο του πολίτη»».


 
Με το νέο νομοσχέδιο, αντιμετωπίζονται «ζητήματα που τέθηκαν από αποφάσεις του ΣτΕ ... όπως από προσφυγές των δικαστικών ενώσεων κατά της ΥΑ που υποχρέωνε να υποβάλλουν κι αυτοί "πόθεν έσχες" ... είχαν ανακύψει 4-5 ζητήματα που επιλύονται. Τα σημαντικότερα είναι εκτός του προαναφερθέντος η σύνθεση της Επιτροπής που πλέον η πλειοψηφία θα είναι δικαστικοί λειτουργοί και όταν ελέγχεται δικαστής ο προεδρεύων θα είναι επίσης δικαστής».
 
Ατομική υποχρέωση του συζύγου εν διαστάσει ή αυτού σε Σύμφωνο Συμβίωσης
 
Πλέον, «το νομοσχέδιο για την υποβολή "πόθεν έσχες" με ηλεκτρονικό τρόπο από όλους τους υπόχρεους, έρχεται να αποκαταστήσει και καλύψει κενά, όπως την δήλωση των μετρητών που βρίσκονται "στο στρώμα" όπως λέμε, ή τιμαλφή και άλλα σημαντικά κινητά στοιχεία, όπως έργα Τέχνης», είπε ο κ. Θεοφύλακτος, θυμίζοντας την περίπτωση της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη που «είχε επαύξηση της περιουσίας της από μεταπώληση ζωγραφικού πίνακας ... ήταν σε διάσταση, δεν τα δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης. μετά είπε "δεν τα δηλώνω γιατί είμαι σε διάσταση". Αυτά όλα επιλύονται».
 
Ο κ. Θεοφύλακτος συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμη και να είναι σε διάσταση κάποιος -γιατί μπορεί να είναι προσωρινό και να τα ξαναβρούνε, όπως έγινε στο συγκεκριμένο παράδειγμα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις- η Επιτροπή Πόθεν Έσχες καλεί τον εν διαστάσει σύζυγο να υποβάλει και αυτός "πόθεν έσχες". Στα μετρητά, τιμαλφή, κινητά στοιχεία, έργα Τέχνης, όλα δηλώνονται, δεν μπορείς ξαφνικά να εμφανίσεις π.χ. 800.000 ευρώ -όπως η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη- από πώληση ενός πίνακα ... πρέπει όλα αυτά να δηλώνονται με διαφάνεια και δημοκρατικότητα».
 
Για τις περιπτώσεις συζύγων σε διάσταση, «προβλέπεται ότι θα υποβάλλουν "πόθεν έσχες" και οι εν διαστάσει σύζυγοι και αν δεν ανταποκριθούν, τους καλεί ατομικά η Επιτροπή. Υπάρχει ατομική υποχρέωση», όπως τόνισε, ενώ η νομοθεσία προσαρμόζεται επίσης στις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. «Όπου έχουμε Σύμφωνο Συμβίωσης, θα υπάρχει προσαρμογή».

Ακούστε το ηχητικό:Πηγή: Στο Κόκκινο
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο